BiH Slider Vijesti

Prijedlog SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a sutra u proceduri, HDZ se uzda u Čavaru

Osnovica je ovo sadržaja usaglašenog Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kojeg će u proceduru u Parlamentu FBiH u utorak uputiti zastupnici SDA, SDP-a, Demokratske fronte i SBB-a. Tako bi se ovaj prijedlog mogao naći već na dnevnom redu vanredne sjednice, zakazane za srijedu.

Ovim će se zakonskim rješenjem, tvrde predlagači, provesti odluka Ustavnog suda BiH i to u skladu sa Ustavom FBiH. Ono što je još važnije, u prilog opravdanosti ovog prijedloga i njegovog upućivanja u Parlament FBiH ide i stav Venecijanske komisije, prema kojem se pitanje rješavanja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” može riješiti na entitetskom nivou.

Ovaj stav Venecijanske komisije izbija argument iz ruku zagovornicima teze da se pitanje provedbe ove presude mora riješiti isključivo izmjenama Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH. Da se Venecijanska komisija uključi u pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva, zaključak je kojeg su ranije prihvatili predstavnici navedenih stranaka, ali i HDZ-a BiH.

Ovim se prijedlogom, između ostalog, utvrđuje broj mandata i broj izbornih jedinica iz kojih se biraju zastupnici u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Minimalan broj zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda je četiri, a 74 zastupnika se bira iz 12 višečlanih izbornih jedinica. Dvadeset i četiri zastupnika se biraju sa kompenzacijskih listi.

S obzirom da se presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, upravo to rješenje privlači najveći pažnju.

– U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu – navodi se u prijedlogu ovih stranaka, što je ujedno i odredba koju obavezuje Ustav FBiH.

Predstavnike iz reda svakog konstitutivnog naroda biraju pripadnici tog naroda u kantonalnim skupštinama, a izračun broja delegata po kantonima vrši se prema rezultatima popisa iz 1991. godine, što je također obaveza propisana Ustavom FBiH.

Prijedlog ovog zakonskog rješenja podržavaju stranke koje daju najmanje 72 od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu, što garantira njegovo usvajanje u tom domu.

Međutim, potrebna mu je podrška i Doma naroda. Nakon što se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Doma naroda, što bi moglo biti opstruirano zbog činjenice da ovim domom predsjedava Lidija Bradara (HDZBiH), njega može, pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, osporiti Klub hrvatskog naroda, u kojem dominiraju delegati iz HDZ-a BiH.

U tom slučaju će se izjasniti Ustavni sud FBiH, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH. Vijeće se sastoji od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan član iz reda Ostalih. Pozicije dva člana Vijeća trenutno nisu popunjene, što ipak ne može spriječiti Vijeće da donese odluku po ovom pitanju.

Ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnih interesa ocijeni da zakonom o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH nisu prekršeni nacionalni interesi Hrvata, zakon će biti usvojen prostom većinom. Posljednja u nizu prepreka koje HDZBiH može iskoristiti da ovo rješenje ne stupi na snagu jeste činjenica da je za to potreban i potpis predsjednika FBiH, a to je Marinko Čavara (HDZBiH).

O obrazloženju koje Čavara ponudi za nepotpisivanje zakona će biti obaviješten Dom naroda, koji je dužan razmatrati to obavještenje.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši