Košarka Sport

Prije 26 godina 19-godišnji Edin Salaharević odveden u logor Sušica: Dragulj košarke ubijen u trenerci Slobode

Na današnji dan prije 26 godina jedan od najtalentovanijih mladih igrača bivše Jugoslavije Edin Salaharević odveden je u zloglasni logor Sušica (Vlasenica). 19-godišnjeg supertalentovanog igrača i oca Muhameda u logor smrti odvele su komšije vlasenički Srbi.

Nada da je Edin živ tinjala je više od dvije decenije, ali se u srcima brata Nedima i majke Hatidže ugasila 2009. godine kada su njegovi posmrtni ostaci identifikovani u nekoliko grobnica oko njegovog rodnog grada. Ukopan je na šehidskom mezarju Vlasenica u aprilu 2009. godine. Njegov mezar od košarkaškog igrališta gdje napravio svoje prve korake dijeli samo zid.

Salaharević je sa Damirom Mulaomerovićem odveo juniore Sloboda Dite do titule prvaka Jugoslavije u martu 1992. godine. Nakon čega dobija poziv za juniorsku reprezentaciju Jugolsavije za E.P. u Poljskoj. Dolazi svojoj porodici da provede Bajram i kako bi nastavio put za Beograd na okupljanje reprezentacije u kojoj su pored njega i Mulaomerovića nastupali još Bodiroga, Tomašević Radošević, Paščanović…

Dolaskom u Vlasenicu Salaharevićev košarkaški put do zvijezda je brutalno i mučki prekinut jer su tako odlučili njegove komšije vlasenički Srbi. Na apele tadašnjeg Košarkaškog saveza Jugoslavije iz Vlasenice je dolazio odgovor “kakvi ste vi Srbi kada se tako borite za jednog Muslimana”!

O Edinu Salahareviću film snima proslavljeni glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je završnoj fazi. U filmu govore Edinova majka i brat, zatim košarkaši, treneri, koji su govorili o svojim sjećanjima na 19-godišnjeg mladog košarkaša.

U Vlasenici se šuti na pomen imena Edin Salaharević, na poziv Emira Hadžihafizbegovića da bude akter filma o mladom igraču njegov prvi trener Radovan Perendić je proslavljenom glumcu u telefonskom razgovoru rekao da on nije bio prvi trener Edina Salaharevića, te da ga nije trenirao!

(Bportal.ba/BHbasket)

Podijeli na društvene mreže!