Regija i Svijet Svijet

Prihodi ISIL-a za četiri godine drastično smanjeni

Prihodi terorističke grupe ISIL su se od 2014. godine smanjili deset puta, izjavio je rukovodilac odjeljenja za operativne informacije i međunarodne odnose Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) Sergej Beseda.

– Ako uporedimo one finansijske prihode koji su bili 2014. godine i tada procijenjeni na oko tri milijarde dolara, sada militanti ISIL-a uspijevaju da dobiju 200 do 300 miliona dolara godišnje – rekao je Beseda na međunarodnoj konferenciji “Borba protiv neovlaštene isporuke oružja u kontekstu borbe protiv međunarodnog terorizma”.

To je povezano sa činjenicom da su se “značajno smanjili prihodi od naplaćivanja nafte i poreza koje su militanti nametnuli na teritoriji pod svojom kontrolom”.

ISIL je također počeo da ulaže dobijeni novac u legelni biznis i da ga na taj način pere, dodao je Beseda.

– Postoji tendencija da se ranije dobijena sredstva ISIL-a investiraju u legalni biznis kako bi se olakšala redovna primanja finansija za dalje aktivnosti – istakao je Beseda.

Dodao je da su pripadnici terorističkih organizacija, među kojima i ISIL, intenzivirali propagandu preko društvenih mreža, prenosi Sputnik.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!