BiH Vijesti Vijesti

Presuda zbog klevete: RTRS Mladenu Bosiću mora platiti 6.000 KM

Zbog emitovanja laži, na osnovu pravosnažne presude, RTRS Bosiću mora da isplati šest hiljada KM radi naknade štete zbog klevete koju su mu nanijeli, saznaje BN.

U presudi se navodi da je utvrđeno da je RTRS 13. maja 2016. godine u Dnevniku 2 i internet portalu prenijela neistinito informacije od političkog i javnog interesa, čime su nanijeli štetu Bosiću u vidu povrede časti i ugleda.

RTRS je obavezna da Bosiću na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede časti i ugleda isplati šest hiljada KM sa zakonskom zateznom kamatom od 16. avgusta 2017. godine, kada je donesena prvostepena odluka Osnovnog suda Brčko distrikta.

Također, RTRS je obavezna da nadoknadi i troškove parničnog postupka u iznosu od 602 marke. Sud je odredio RTRS-u da kaznu plati u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti odluke pod prijetnjom prinudne naplate.

Apelacioni sud Brčko distrikta 24. januara ove godine potvrdio je odluku Osnovnog suda u tom gradu.

Ova sudska presuda je još jedan od dokaza da Javni servis RTRS plasiranjem lažnih informacija radi samo u korist vladajućih struktura u Republici Srpskoj, iako je njihova zakonska obaveza da budu u službi građana koji ih i finansiraju.

(Bportal.ba/BNTV)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši