Regija Regija Regija i Svijet Vijesti Vijesti

Premijer Zvizdić želi da građani Makedonije odaberu EU i NATO budućnost

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poželio je da građani Makedonije na današnjem referendumu naprave izbor koji će značiti EU i NATO budućnost.

– Siguran sam da ćete napraviti ispravan izbor, onaj koji će vam donijeti istinsku korist, stabilnost i prosperitet – naglasio je Zvizdić u poruci na Twitteru.

Građani Republike Makedonije danas izlaze na referendum koji bi mogao biti prvi veliki korak u trajnom rješenju dugogodišnjeg spora između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Od građana se očekuje da odgovore na pitanje “Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke”.

Organiziranje referenduma uslijedilo je nakon što su grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli, kako su brojni analitičari nazvali, historijski dogovor o imenu Makedonije, koja bi se trebala zvati Sjeverna Makedonija, a prema postignutom Sporazumu Makedonija zadržava identitet i jezik.

Spor među državama traje 27 godina, a posljednjih deset Makedonija je u “čekaonici” za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, te je postizanje dogovora ocijenjeno kao dobar primjer u regiji da se i za teška politička pitanja može postići kompromis.

Prema biračkom spisku pravo da se na današnjem referendumu izjasni ima 1.806.337 građana Makedonije.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!