Premijer nam ponovo na Facebooku objašnjava zašto nema vode

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković komentarisao je na svom Facebook profilu situaciju u vodosnabdijevanju u glavnom gradu BiH.

600_1505291078149812569714967469131472661693MZ-Dino-Konakovic00-1

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković komentarisao je na svom Facebook profilu situaciju u vodosnabdijevanju u glavnom gradu BiH.  Kazao je da su u prošloj godini izdvojili 6,6 miliona KM za KJKP Vodovod i kanalizacija za “rekonstrukciju mreže i nabavku alata i opreme“.

- Izdvojili smo i 2 miliona KM za detekciju mreže kako bismo tačno i precizno detektovali svaki kvar i ono što je posebno bitno, detektovali nelegalne potrošače. Zatekao sam u iznenadnim kontrolama u VIK-u samo 3 ekipe za otklanjanje kvarova u augustu prošle godine i broj otklonjenih kvarova u odnosu na 2015. bio je drastično manji. Curenja na mreži mnogo veća. Nakon burnih rasprava broj ekipa je povećan na 10 i mislim da je i to nedovoljno. Ustanovili smo da ViK nema mjerače protoka. To je kao da TVSA nema kamere. ViK nema bagere, nije ih ni kupovao, kupljena su auta. Jedno za izvršnog direktora. I vozač za istog. Nema kadrova koji treba da izađu na teren, a primaju se ljudi u administraciju koje ima viška. Ličnim angažmanom izmolim najbolje ljude u BiH, nestranačke, stručne, da se uključe i pomognu da se problem riješi, ViK kaže da vršim pritisak da oni rade. Tačno je, vršim pritisak. Premijer je naravno prvi u lancu odgovornosti i snosi krivicu za sve što se dešava u Kantonu – navodi Konaković.

Ističe da je “tačno i da sam najavljivao prestanak redukcija krajem 2017. godine. Da su samo dio onoga što Vlada traži uradili kako treba, a za to smo izdvajali ozbiljan novac, redukcija ne bi bilo. U najsušnijem periodu, zadnjih nekoliko dana, imamo 2600-2800 l/s koje se isporučuju u mrežu. Duplo više nego što Sarajevu treba“.

- Nijedan veći privredni subjekt koji je dužan ili manipuliše vodom nije isključen iz sistema. Nikakva borba protiv nelegalnih potrošača. Zbog svega toga sam protivno stavovima politika krenuo u promjenu upravljačkih struktura. Skupština preduzeća je smijenjena, imenovana je nova koja je marljivo radila nešto više od mjesec dana i pripremila prijedloge rješenja. Očekujem značajne promjene unutar ViK-a, u organizaciji rada preduzeća. Već naredne sedmice. Dogovorili smo angažman sa ljudima koji su u Zenici i Tuzli rješavali sličan problem. Stručnim, nestranačkim. Dolazi nam 50 miliona KM kredita. Ove godine opet više od 5 miliona iz budžeta, 2 miliona KM za detekciju će se opet aktivirati. Da nam sistem dozvoljava, sve bi radili umjesto ove uprave. Isključivali, otklanjali kvarove, mjerili mrežu. Ne može tako na moju žalost – kazao je Konaković.

Dodaje i da “ne pišem ovaj post zbog saopćenja stranaka čiji su kadrovi zajedno sa kadrovima moje SDA krčmili ovo preduzeće godinama. U njega su ulagali samo stranački kadar koji se i sad zadnjicama sudara po kancelarijama čekajući da dođu crveni, zeleni, narandžasti oslobodioci pa da opet zajašu šefovske i direktorske pozicije i zaposle nove zaslužne aktiviste“.

- Ne pišem ga ni zbog ove grupe plaćenih demonstranata koji samo na svojim panoima mijenjaju teme i poruke i stalno su pred kantonom. Pišem ga zbog stotina poruka koje dobijem od majki malih beba, od starijih osoba i svih onih koje neka nenajavljena redukcija iznova šokira. Zbog onih koji se na rani let bude, zbog onih koji se na sabah bude i nema vode. I zbog Bajrama zadnjeg i zbog SFF-a zadnjeg. Stavio sam vjerovatno i politički status na kocku zbog odluke da u ViK uđu nestranački ljudi, stručni. Ništa mi od toga nije bitno. Frustrira me činjenica da se skoro ništa nije pomjerilo naprijed, naprotiv, a vidim da može – navodi Konaković.

Skupština Kantona je podržala sve ove prijedloge u augustu na maratonskoj sjednici, zastupnicima neizmjerno hvala, poručio je on.

- Ubrzo ćemo ako Bog da pokazati potpuno novi sistem rada i pristupa problemu i efekte koje taj sistem proizvodi – kazao je Konaković.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>