Regija i Svijet Svijet

Trump i Kongres postigli dogovor o privremenoj deblokadi federalne vlade

Američki predsjednik Donald Trump postigao je dogovor s Kongresom o privremenoj deblokadi federalne vlade, javlja Anadolu Agency.

Trump i lideri Kongresa postigli su sporazum o privremenoj deblokadi vlade na tri sedmice, pri čemu bi se o Trumpovom zahtjevu o 5,7 milijardi dolara za finansiranje zida prema Meksiku razgovaralo kasnije.

U obraćanju u Bijeloj kući, američki predsjednik je izjavio da je dogovor postignut s Kongresom, dodajući kako je spreman na ponovnu blokadu vlade ako ne bude prihvaćen plan za finansiranje zida na granici s Meksikom.

“Da budem jasan, mi stvarno nemamo druge opcije nego da sagradimo čvrst zid ili neku čeličnu barijeru. Ako nam Kongres ne ponudi pravedno rješenje, vlada će 15. februara opet prestati s radom”, rekao je Trump.

Dodao je da će poduzeti potrebne mjere da svi zaposleni vrlo brzo budu isplaćeni.

Podsjetimo, republikanci su ranije predložili deblokadu i finansiranje vlade do septembra, ali u tom prijedlogu je bio i Trumpov zahtjev za izgradnju zida na granici s Meksikom, čemu se žestoko protive demokrate.

Djelimičnom blokadom rada saveznih organa, koja je počela 22. decembra, obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom SAD-a, koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!