BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti

Predstavnički dom FBiH: Usvojen zakon o demobilisanim borcima

Predstavnički dom FBiH većinom glasova večeras je usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Zakon je podržalo 73 poslanika, suzdržanih je bilo četiri, a troje protiv.

Usvajanju zakona, prethodila je odluka o rebalansu budžeta, na osnovu čega je omogućeno 25 miliona KM za implementaciju ovog boračkog zakona.

Da bi Zakon o pravima demobilisanih boraca stupio na snagu, potrebno je da ga u istom tekstu usvoji Dom naroda FBiH, koji će, kako je najavljeno, tim povodom zasijedati u četvrtak, 18. jula.

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas da demobilisani borci od 2010. godine nemaju svoj zakon te da ga trebaju dobiti pod hitno.

– Pogotovo trebamo riješiti pitanje naših branilaca koje je sustigla starost ili bolest, a nemaju penziju niti platu ili neka druga primanja – izjavio je Bukvarević novinarima u Predstavičkom domu Federalnog parlamenta gdje su zastupnici obavili raspravu o predloženom zakonu o pravima demobilisanih boraca.

Bukvarević je podsjetio da je ovaj zakon izradila radna grupa koju je formirao Predstavnički dom, uz učešće deset predstavnika boraca, deset predstavnika parlamentaraca i deset predstavnika Vlade.

– Vodili smo se činjenicom da predložimo realan i provodiv zakon, da obuhvatimo najtežu kategoriju boraca i otvorimo određene procese kao što je priprema objave javnog registra branilaca. Smatramo da smo učinili veliki napor da smo zajedno sa predstavnicima boraca došli do jednog realnog i provodivog zakona, a razumijemo i predstavnike opozicije koji ovo pitanje uvijek žele iskoristiti za neke svoje političke poene – naveo je Bukvarević.

Vrlo važna odlika ovog zakona, prema njegovim riječima, jeste i pokušaj da se ujednače prava demobilisanih boraca u svim kantonima.

– Sa 16 prava koliko je predviđeno u ovom zakonu nastojaćemo da usaglasimo sa svim kantonima i da nastavimo proces pomaganja demobilisanim borcima. Ovo je realan i provodiv zakon za koji je obezbijeđeno dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou. Da smo mogli obezbijedili bi više, ali Vlada Federacije sada isplaćuje 600 miliona KM za borce. Očekujemo da općine i kantoni u ovome učestvuju jer borci su svih nas podjednako – kazao je Bukvarević.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!