BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Predstavnici međunarodne zajednice: Sastanci su bili dobri, dogovora nema

Kako su u obraćanju medijima naglasili predstavnici međunarodne zajednice, jučerašnji i današnji sastanak sa bh. liderima bio je produktivan.

– Vjerujem da smo imali jako dobar sastanak sa političkim liderima. Želimo da se ova pitanja riješe i da vidimo BiH na njenom evropskom putu, čvrsto opredijeljenu za reforme koje je potrebno provesti. Jako je puno posla i zadataka. Regija zapadnog Balkana je prioritet za EU, BiH je jedan od naših prioriteta. Nastavit ćemo raditi i bit će još dosta posla, ali vjerujem da možemo doći do rješenja – rekla je Angeline Eichorst, direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Evropu.

– Naša posvećenost ovom procesu ostaje snažna. Pozivamo sve stranke da nastave raditi zajedno kako bi se iznašlo rješenje. Vrlo je jasno da je svojom odlukom Ustavni sud tražio od Parlamenta da se iznađe rješenje. To mora biti rješenje koje će doći iz ove zemlje, a mi ostajemo opredijeljeni da vam pomognemo – kazala je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

– Danas smo nastavili sa jednim konkretnijim pristupom. Ključno pitanje je kako provesti odluku Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića i na to se trebaju fokusirati politički lideri. Važno je da sada ne dođe do zastoja i da nastavimo raditi u narednim danima i mjesecima. To je nešto što je bitno u kontekstu provedbe izbora u skladu sa međunarodnim standardima i nastavljamo raditi u tom duhu – rekao je specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars Gunnar Wigemark.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši