BiH Regija Regija Regija i Svijet Vijesti Vijesti

Predstavnici BiH učestvuju na međunarodnoj vježbi “Srbija 2018”

Predstavnici Bosne i Hercegovine učestvuju na Međunarodnoj terenskoj vježbi upravljanja posljedicama vanrednih situacija “Srbija 2018”, koja se održava od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca.

Organizator vježbe je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije – Sektor za vanredne situacije i Euroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije (NATO EADRCC).

Na vježbi učestvuje oko 2.000 članova spasilačkih timova iz 38 zemalja, koji će provjeriti spremnost i kapacitete za saradnju, zajedničko djelovanje i pomoć u slučaju vanrednih situacija i prirodnih katastrofa.

Uz predstavnike Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH na vježbi učestvuju i timovi Federalne uprave civilne zaštite FUCZ i Republičke uprave civilne zaštite RS, odnosno jedan USAR tim, tim za spašavanje na vodi i tim za odgovor na HBRN (hemijsko-biološko-radiološko-nuklearne) incidente.

Bosna i Hercegovina je bila domaćin prošlogodišnje NATO EADRCC terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofa koja je organizirana na širem području Tuzle, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Bportal/FENA)

Podijeli na društvene mreže!