BiH Vijesti

Predsjedništvo BiH 2. maja kod Erdogana: Komšić neće putovati u Ankaru

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine će 2. maja boraviti u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, gdje putuju na poziv predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana. Tačnije, u Tursku će putovati predsjedavajući Milorad Dodik i član Presjedništva BiH Šefik Džaferović. Član Predsjedništva Željko Komšić, kako su Faktoru potvrdili izvori bliski njegovom Kabinetu, neće putovati u ovu zvaničnu posjetu.

Komšić je, kao što je javnosti poznato, nedavno bio hospitaliziran u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog upale pluća. Stoga su mu, kako je Faktoru rečeno, ljekari preporučili da se neko vrijeme ne izlaže naporima i putovanjima.

Pretpostavka je da će jedna od najvažnijih tema razgovora tokom posjete Turskoj biti autoput Sarajevo-Beograd. Sredinom aprila u Sarajevu je boravio potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay kada se sastao i sa članovima Predsjedništva. Tom prilikom je istaknuto kako je u BiH postignut dogovor o trasi ovog autoputa.

Na sastanku sa turskim potpredsjednikom je konstatirano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije države pravno uređene i definirane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj implementaciji.

Predsjedništvo BiH je tada izrazilo zahvalnost potpredsjedniku Oktayu za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH na godišnjem nivou, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

U tom kontekstu potpredsjednik Oktay je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da “što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara”, saopćeno je 17. aprila iz Predsjedništva BiH. Za očekivati je da će i trgovinska razmjena između dvije prijateljske zemlje biti jedna od tema.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!