Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Predsjednik Srbije u Zagrebu: “Aleksandre Vučiću, nisi dobrodošao u Hrvatsku”

Vučiću je svečani doček priređen u 10:30 ispred ureda hrvatske predsjednice na Pantovčaku, a u 10:45 počeo je susret Grabar-Kitarović i Vučića “licem u lice”.

U saopćenju Ureda hrvatske predsjednice navodi se da će sastanak dvoje predsjednika trajati jedan sat, nakon čega će, u 11:45, početi bilateralni razgovori službenih predstavnika Srbije i Hrvatske.

Popvodom Vučićevog dolaska u Hrvatsku organizirani su protesti veterana i udovica u Zagrebu sa kojeg je poručeno: “Aleksandre Vučiću nisi dobrodošao u Zagreb”.

Protivnici Vučićeve posjete okupili su se na Trgu bana Josipa Jelačića te su s glavnog zagrebačkog trga uputili poruke neslaganja s hrvatskom politikom i pozivom koji je predsjedniku Srbije uputila Grabar-Kitarović. Na porukama ispisanim na transparentima tvrde da ih je hrvatska predsjednica “izdala”, prenosi Al Jazeera. Protest zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održava se na Trgu bana Jelačića, a ne na Trgu sv. Marka, kako su organizatori htjeli i najavili, jer je policija zabranila pristup demonstrantima na Gornji grad.

Uoči protesta, koji se održava u organizaciji Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, policijska vozila su zapriječila pristup Gornjem gradu, gdje je smještena zgrada hrvatske vlade.

Skup osiguravaju jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja, koje stoji na ulazu u Radićevu ulicu.

Prethodno je iz Ureda hrvatske predsjednice saopćeno da “izvinjenje za agresiju na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića”, što je potaknulo nagađanja da se Banski dvori i Pantovčak nisu usaglasili o Vučićevoj posjeti Hrvatskoj.

Osjetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata ‘90-ih dominirat će razgovorima Vučića i Grabar-Kitarović, koja će mu biti domaćin za vrijeme dvodneve posjete Hrvatskoj.

Da bi s Vučićem trebalo razgovarati i o ratnoj odšteti izjavio je prošlog četvrtka hrvatski premijer Andrej Plenković, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je i potpredsjednik njegove vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

No, u Uredu predsjednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usuglašavali Pantovčak i Banski dvori i koje su tihom diplomacijom dogovorene s Beogradom.

1000_1518430842vucic_zagreb_(6)

Vučić u Hrvatsku stiže u vrijeme napetih odnosa Beograda i Zagreba, koje je nedavno dodatno zaoštrila srbijanska izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku.

Osim s Grabar-Kitarović, Vučić će se u Zagrebu odvojeno sastati s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši