BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Poznato ko je zalijepio uvredljivi plakat na Ambasadu Srbije u Sarajevu?

Plakat je zalijepljen 15. februara u popodnevnim satima, a incident je ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević ocijenio kao “pokazatelj raspoloženja jednog dijela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose”.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da plakat “nije samo poruka za Srbiju, već i za Srbe koji žive u RS-u i BiH”.

Najdalje je otišao predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji je plakat nazvao “najvećom provokacijom upućenom Srbima od završetka rata do danas”.

– Ova provokacija bez presedana samo je još jedan dokaz da RS nema šta da traži u BiH, koja je postala neodrživa za srpski narod koji svoju slobodu mora tražiti u drugoj formi, a nikako u BiH ukoliko želimo da izbjegnemo uvrede, provokacije i da živimo bez problema – kazao je Dodik.

Oglasio se i Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo, a u saopćenju u kojem najoštrije osuđuju ovaj čin navode kako su Sarajlije i u “najtežim danima ratne opsade i stradanja grada zadržali dostojanstvo i pluralni svjetonazor”.

– Sarajlije ni tada nisu dozvolile da budu zaslijepljene revanšizmom i radikalizmom te to zasigurno neće dozvoliti ni danas – saopćio je SDP.

Istragu o navedenom slučaju je preuzeo MUP Kantona Sarajevo, a prema saznanjima Faktora, autor plakata je već identificiran.

Radi se o, kako saznaje Faktor, Dariju Lozančiću, koji je od ranije poznat policijskim agencijama zbog prijetnji upućenih institucijama BiH.

Tako je, primjera radi, Lozančić u februaru 2009. godine na adresu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) prijeteći e-mail u kojem iznosi kritike na račun toga što kablovski operateri u Banjoj Luci “ometaju” emitiranje emisije “60 minuta”. Ukoliko se RAK ne pozabavi tim pitanjem, zaprijetio je Lozančić, neko od uposlenika bi mogao “izgubiti glavu”.

– Ja i moji drugari imamo dva snajpera i pedesetak kilograma eksploziva koje još nismo isprobali. Pozabavite se pomenutim problemom kako bi sačuvali fizičku bezbjednost vaših stražnjica i stražnjica vaše djece – napisao je u poruci.

Lozančić je 2008. godine u nekoliko navrata upućivao prijeteće telefonske pozive u Kabinet premijera RS-a Milorada Dodika i Sekretarijat Vlade RS-a

– Darijo Lozančić ima psihičkih problema. Ranije je bio dobro, obavljao je svoj posao bez problema, ali toga dana kad je zvao Vladu RS nije se osjećao dobro – kazali su tada iz Federalnog zavoda za statistiku, institucije u kojoj je Lozančić bio zaposlen.

Uzimajući u obzir da je ambasador Republike Srbije Stanimir Vukićević incident ocijenio kao “pokazatelj raspoloženja dijela bošnjačke populacije”, čeka se konačni sud predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kao vrhovnog tumača etničke pripadnosti, a njegov sud će dati konačnu potvrdu ili demant teze da iza incidenta stoji “dio bošnjačke populacije”.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši