Požar kod Mostara: Vatra iznad naseljenih područja

Mostarski vatrogasci koji su od početka ljetne sezone neumorni u misiji gašenja požara danas se bore s vatrenom stihijom na brdu Fortica iznad Mostara, braneći vatrenom plamenu da zbog velike vrućine ugrozi naselja Opine, Bjelušine Mazoljice i Šehovina.
mostar

"Na požarištu su sve ekipe ljudi koji nisu noćas bili na terenu i oni neće dozvoliti da vatra dođe do kuća", kazao je za Anadoliju zapovjednik mostarskih vatrogasaca Petar Jurić.

On ističe kako je veliki problem u ovoj akciji vjetar koji neprestano mijenja smjer i raspiruje vatru na različite strane, te time neprestano mnijenja i ugroženost naseljenih mjesta kod Mostar.

Kako ističe požar koji je jutros izbio na Fortici vatrogascima je prijavljen u 8,45 sati, od kada su ekipe na terenu. Vjetar je vatru rasplamsao u svega nekoliko minuta čime se vatrena linija proširila na više od kilometar i pol, a kako Jurić ističe osnovni cilj ove akcije je odbraniti naseljena mjesta.

Na području Podveležja vatrogasci brane putnu komunikaciju, kako požar ne bih prešao u gušće naseljenu šumu smrekovine koja inače brzo gori.

Požar je zahvatio Međine i približio se naseljima Šehovina i Mazoljice, a vatrogasne postrojbe su na terenu i bore se s vatrenom stihijom.

(Bportal.ba/Foto Faktor)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>