Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Povećava se broj poginulih u Gazi: Izraelska vojska ubila 110 osoba

Iz Ministarstva zdravstva Gaze saopćeno je da je Avide ranjen u petak. Preminuo je u bolnici, a danas je i sahranjen, javlja Anadolu Agency.

Palestinci od kraja marta održavaju masovne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Najmanje 110 Palestinca iz Pojasa Gaze je ubijeno, a blizu 8.000 je povrijeđeno od 30. marta kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante koji su obilježavali “Dan zemlje”, koji predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji.

Protesti su kulminirali 15. maja, kada se obilježavala 70. godišnjica Nakbe ili Dana katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i narednih dana. U osudama iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši