BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Potvrđeno: Željka Cvijanović “priznala” bosanski jezik

Predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS-a Radmila Kocić-Ćućić je, podsjećanja radi, uputila dva pisma, jedno krajem januara i drugo početkom februara, u kojima je zatražila da se iz finaliziranih odgovora na Upitnik izbriše sintagma bosanski jezik te da se koristi izvedenica “jezik bošnjačkog naroda” ili “bošnjački jezik”.

1000_1518014104Pismo_bosanski_jezik

Međutim, jezikom srpskog naroda govoreći, “kasno Marko na Kosovo stiže”. Odgovori na Upitnik su već usaglašeni i prošli su sve procedure predviđene Mehanizmom koordinacije.

– Mehanizam koordinacije je upravo zbog toga u svom tekstu posebno insistirao i vrlo jasno razradio procedure, rokove, načine i modele do kojih dolazimo do jedinstvenog odgovora u BiH i svako postfestum postupanje ne proizvodi nikakvo proceduralno dejstvo – potvrdio je to jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Drugim riječima, odgovori su usaglašeni, a naknadne reklamacije se ne uvažavaju. Posljednju riječ u finaliziranju jedinstvenih odgovora BiH daje Kolegij za evropske integracije kao najviše tijelo u okviru Mehanizma koordinacije, a Kolegij je rekao da se bosanski jezik zove bosanski jezik.

Kolegij za evropske integracije čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, predsjednici entitetskih vlada, predsjednici kantonalnih vlada i gradonačelnik Distrikta Brčko. Odluke se donose konsenzusom, što u praksi znači da je, primjera radi, premijerka RS-a Željka Cvijanović digla ruku za usvajanje sintagme bosanski jezik kao naziva jednog od službenih jezika u BiH.

Glas Željke Cvijanović za bosanski jezik ima posebnu težinu uzimajući u obzir višegodišnje negiranje postojanja bosanskog jezika u režiji vlasti entiteta RS.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši