Potraga za ženom s fotografije: Bebi u naručju preko nosa i usta drži sumnjivu maramicu

Zloupotreba djece za prosjačenje nije ništa novo, a osobe koje se bave ovim "zanatom" igraju upravo na kartu emocija građana. Ljudi će se uvijek sažaliti kad vide dijete, a posebno bebu u naručju majke, te će se lakše odvojiti od svog nerijetko teško stečenog novca misleći da čine dobro djelo. Stručnjaci, međutim, godinama upozoravaju građane da na taj način čine upravo suprotno.
1000_1502296029slika1 (1)

Ipak, ohrabruje činjenica da je većina građana iz dana u dan sve više svjesna da se radi o zloupotrebi, te su sve više spremni takve slučajeve prijaviti nadležnim službama.

Posljednji takav slučaj, koji je "digao na noge" korisnike društvene mreže Facebook zabilježen je jučer u Sarajevu. Jedna građanka primijetila je u blizini SCC-a mlađu ženu, koja je sa bebom od par mjeseci u rukama na nesnosnoj vrućini koja ovih dana vlada u glavnom gradu, prosila ispred ovog tržnog centra. Nakon što je sačinila fotografiju, primijetila je da beba preko nosa i usta ima maramicu ili krpu, zbog čega se javila sumnja da žena koristi neko sredstvo da uspava bebu.

Mobilni tim na terenu

Ova savjesna građanka odmah je alarmirala policiju, koja, nažalost, ženu nije zatekla na mjestu gdje je prijavljena, kao i mobilni tim koji djeluje pri Kantonalnom centru za socijalni rad, koji, kako smo saznali, od jučer bezuspješno pokušava pronaći ženu i zbrinuti dijete. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o osobi kojoj je već jednom ranije oduzimano dijete.

Pripadnici mobilnog tima, kako je za Faktor pojasnila stručna saradnica za informisanje i komunikaciju Centra za socijalni rad KS Mirsada Poturković, nakon što im građani prijave ovakve slučajeve, prvo pokušaju stupiti u kontakt sa osobama, odnosno doći do njih ukoliko mogu, s obzirom na to da takve osobe uglavnom izbjegavaju komunikaciju.

- U saradanji s policijom, članovi mobilnog tima pokušavaju identificirati te osobe, te ih informoisati da je prosjačenje sa djecom na ulicama Kantona Sarajevo prekršaj, da su članovi mobilnog tima tu zaradi zaštite prava i interesa djece, te da će posljedice ukoliko nastave da se bave prosjačenjem snositi u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima - kazala je Poturković.

Nakon toga, članovi mobilnog tima obavještavaju nadležnu službu socijalne zaštite, koja u saradnji sa mobilnim timom prati da li se ta osoba ponovno vraća na ulice Kantona Sarajevo.

- Ukoliko se vraća ide se sa mjerama porodično-pravne zaštite, tim osobama se izdaje upozorenje i rješenje o nadzoru nad vršenjem roditeljskog staranja. U tom slučaju, bez obzira na izrečene mjere i poduzete aktivnosti na pružanje podrške toj porodici, ide se na pokretanje postupka za oduzimanje prava roditelju da živi sa djetetom ili za oduzimanje roditeljskog staranja. Naravno, tamo gdje služba ustanovi da je život ili zdravlje djeteta ugrožen, bez obzira na to što je prvi put identificirala tu osobu, sručni tim Centra za socijalni rad, može i u skladu sa odredbama Porodičnog zakona, donijeti zaključak o izuzimanju djeteta od roditelja i to izuzimanje može trajati najviše 60 dana - dodaje Poturković.

U spomenutom periodu, kako ističe, poduzimaju se druge mjere i radnje u skladu sa zakonom. Ukoliko roditelji prihvataju podršku i saradnju i pokazuju svojim ponašanjem da će promijeniti svoj odnos prema djetetu, dijete se može vratiti u porodicu. Ukoliko se, pak, ustanovi da ponašanje roditelja ukazuje na to da do promjene neće doći i da će i dalje biti ugrožen život i zdravlje djeteta, ide se zaahtjevom prema sudu za donošenje odluke o oduzimanju prava roditeljima da žive sa djecom ili oduzimanje roditeljskog staranja.

Kako ističe Poturković, problem se ne može riješiti isti dan kad se evidentira slučaj, ali se postupa u skladu sa Zakonom i poduzimaju se sve mjere i radnje kako bi se pružila podrška toj porodici i kako bi roditelji koji zloupotrebljavaju djecu presali sa prosjačenjem.

Djeca koja se izuzimaju iz svojih bioloških porodica zbrinjavaju u hraniteljskim porodicama ili hraniteljskim institucijama, a ukoliko se radi o slučajevima oduzimanja roditeljskog staranja, djeca mogu ići i na usvajanje.

- U najvećem broju slučajeva djeca idu u drugu porodicu ili budu smještena u instituciju. Ukoliko se konstatuje da je najbolji interes djeteta usvojenje, onda se dijete daje na usvajanje. Naravno, najbolji interes djeteta je da ostane u svojoj biološkoj porodici, pod uslovom da biološka porodica prihvata stručnu podršku Centra za socijalni rad u smislu promjene svog ponašanja ili u smislu da prestaje činiti radnje koje doprinose zanemarivanju i zapuštanju djeteta- ističe Poturković.

Najugroženija romska djeca

Kada je riječ o slučajevima gdje se sumnja da roditelji koji koriste djecu za prosjačenje daju toj djeci neko omamljujuće sredstvo, naša sagovornica ističe da sarajevski Centar za socijalni rad nije imao takvih slučajeva.

- U par slučajeva bila je izražena sumnja da roditelji daju nešto djeci i dovode ih u takvo stanje. Naravno, djeca koja se izuzimaju od takvih roditelja uvvijek prvo idu na pregled u dom zdravlja, urade se nalize, pa tek onda idu u smještaj - kazala je Poturković i dodala da , i pored sumnje na takvo nešto, u ovim slučajevima nije bilo dokaza da su djeci davana bilo kakva omamljujuća sredstva.

Koliko je svijest građana o ovoj problematici bitna najbolje ilustrira primjer od prije nekoliko mjeseci, kada su građani primijetili starijeg muškarca, koji je iskorištavao svoju maloljetnu kćerkicu za prosjačenje. Nakon što su građani, također putem društvene mreže Facebook proširili ovu informaciju, obaviješten je Centar za socijalni rad, koji je nakon nekoliko provedenih aktivnosti pokušao doći do tog oca da izuzme dijete iz porodice, on se prestao pojavljivati na ulici, odnosno prestao je iskorištavati dijete za prosjačenje.

U toku prošle godine u našoj zemlji evidentirano je više od 3.000 slučajeva prosječenja, od čega je trećina u Sarajevu. Među počiniocima ovih prekršaja počinjenih u prvih deset mjeseci prošle godine u Sarajevu, prema podacima Kantonalnog centra za socijalni rad, bilo je 76 djece.

Podaci UNICEF-a pokazuju da su prosjačenju najviše izložena romska djeca i to dobi od 6 do 14 godina. Oko trećina ove djece nikada nije upisana u školu.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>