BiH Vijesti

Poštujte signalizaciju: Smanjena vidljivost zbog magle, radovi na brojnim pravcima

Na dionicama u višim predjelima, kao i uz riječne tokove u jutarnjim satima upozorava se na smanjenu vidljivost zbog magle. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

Izdvaja se autoput A-1, dionice Sarajevo zapad – Lepenica i Kakanj – Visoko, kao i magistralni putevi: M-6 Domanovići – Stolac (u blizini BP Rebac), M-18 Olovo – Kladanj (Karaula) i M-18 Semizovac – Olovo (most preko rijeke Ljubine kod Srednjeg).

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice – Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Deminerski radovi izvode se radnim danima od 08 do 16 sati na dionici magistralnog puta M-14.2 Bosanski Šamac – Odžak (u mjestu Prud), zbog čega dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Podjećaju se vozači da je, zbog radova u Hrvatskoj, do daljnjeg obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi – Dvor.

Izmjene u režimu saobraćaja:

Autoput A-1

Sarajevo zapad – Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Kakanj – Visoko zbog izvođenja radova na mostu kod petlje Visoko, saobraća se usporeno, jednom trakom.

Magistralni putevi:

M-5 Hrenovica – Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-6 Domanovići – Stolac, zbog izvođenja neophodnih radova (u blizini BP Rebac) od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-14 Srbljani – Bosanska Krupa, zbog radova na saniranju škarpi i kosina saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

M-14.2 Bosanski Šamac – Odžak,zbog deminerskih radova, svakim radnim danom u terminu od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja u mjestu Prud.

M-16 Banja Luka – Crna Rijeka – Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-16.1 Klašnice – Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), zbog izvođenja neophodnih radova na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

M-17 Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18 Semizovac – Olovo, zbog radova na mostu preko rijeke Ljubine kod Srednjeg vozila saobraćaju novoizgrađenom obilaznicom u blizini.

Olovo – Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo – Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.

 

Regionalni putevi

R-414 Banja Luka – Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-418 Podbor-Rumboci – Varvara, zbog sanacionih radova na dionici Podbor – Aćimići potpuno je obustavljen saobraćaj. U vrijeme obustave alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, a za teretna vozila M-16.2 Bugojno ili R-419 preko Blidinja.

R-446 put za Trebević, kod Spomen obilježja “Vraca“, zbog radova na rekonstrukciji saobraćajnice saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-454a Bratunac – Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko pet tona.

R-458 Lopare – Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-473 Nemila – Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07 do 17 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

R-475a Karan – Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

 

Kanton Sarajevo 

– Zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraćaj se obustavlja u ulici Kemal Begova (od spoja sa ulicom Alipašina, do spoja sa ulicom Koševo), Za vrijeme privremene obustave alternativni pravac je Alipašina – Koševo – Danijela Ozme.

– Zbog izvođenja neophodnih radova od 09 do 15 sati i od 18:30 do 24 sati otežano će se saobraćati u ulici Alije Kučukalića (od spoja sa ulicom Dr.Fetaha Bećirbegovića do spoja sa ulicom Safeta Zajke-kružni tok „Buća Potok)

– Zbog izgradnje kružnog toka raskrsnice, saobraća se usporeno na raskrsnici ulice Hadželi sa regionalnim putem R-442a (u Hadžićima).

– Zbog radova na rekonstrukciji ulice Briješćanska (od raskrsnice sa ulicom Hifzi Bjelevca do raskrsnice sa ulicom Nikole Šopa) obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Hifzi Bjelevca-Nikole Šopa.

– Zbog sanacionih radova od 07:30 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Bistrik basamaci (od raskrsnice sa ulicom Jedileri do raskrsnice sa ulicom Balibegovica. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Bistrik-Balibegovica-Bistrik basamaci i Bistrik-Austrijski trg-Bistrik basamaci.

– Zbog izvođenja radova na izgradnji kolektora potpuno je obustavljen saobraćaj na putu Hadžići-Kasetići, na dijelu od skretanja za objekat “Kasarna Žunovnica” do naselja Kasetići. Alternativni pravac za vrijeme obustave saobraćaja je: Hadžići- ulica Žunovačka- ulica Tinohovska- naselje Kasetići.

– Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice ulica Hrasnička cesta-Umihane Čuvidine-Seada Bublina obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

-Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Numan Paše Ćuprilića (od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do spoja sa ulicom Viteška).

– Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Kamenica (od broja 47 do broja 88). Radovi se izvode etapno do 50 metara, a za vrijeme obustave, alternativni pravac je Kamenica-Mahmutovac-Paje Malta i obratno.

– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

– Zbog sanacionih radova, od 07 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (spoj M-17-Miševići). Alternativni pravac je M-17-Rakovička cesta-Miševići.

– Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: 13 juni, Rustempašina, Ložionička, Sutjeska, Novopazarska, Hadželi, Stari drum, Grličića brdo, Ramića banja, Armije Republike Bosne i Hercegovine i Poljine.

Mostar

– Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita, od pozorišta prema ulici Braće Brkić.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste i prevesti ga do najbližeg servisa na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara. Vozila koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima: garaža – parking, dvorište i sl. nemaju pravo na besplatne usluge pomoći na cesti. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski (u zoni odgovornosti Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Donji i Gornji Vakuf), Hercegovačko-neretvanski (u zoni odgovornosti Konjic, Jabanica, Prozor-Rama i grad Mostar) i Sarajevski, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(Bportal/Fena)

Podijeli na društvene mreže!