BiH Vijesti Vijesti

Posljedice zagađenja rijeke Spreče: I dalje na snazi treći stepen ugroženosti

Ejub Trako, pomoćnik direktora Zavoda za agropedologiju FBiH upozorava da su mikro flora i fauna na tom dijelu uništeni.

Podsjećamo 28. aprila tekućina iz taložnice “Bijelo more” Fabrike Sisecam soda Lukavac poplavila je poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču. U rijeku su se izlili kreč i krečnjak.

– Curenje onečišćenja iz taložnice “Bijelog mora” je zaustavljeno. Spreča se razbistrava a pH se normalizuje. Međutim i dalje je na snazi treći stepen ugroženosti i upozorenje građanima da ne koriste vodu iz rijeke Spreče. Sisecam soda nije jedini zagađivač u Tuzlanskom bazenu i mi ne možemo građanima reći da je voda u Spreči u redu. Potrebno je u skladu sa važećem Pravilniku o incidentnim zagađenjima osnovati ekspertnu grupu koja bi ocijenila da li postoji još potreba da je na snazi treći stepen ugroženosti – rekao nam je Smailagić.

Iz Zavoda za agropedologiju FBiH su uzimali uzorke zagađenog zemljišta.

– Moram da kažem kako “Bijelo more” nema u sebi teških metala, ni organski ni neorganskih polutanata, PAH-ova. Problem bijelog mora je isključivo u visokoj pH vrijednosti i salinizaciji (zaslanjivanje tla). To “Bijelo more” je izuzetan šok za mikro floru i faunu zemljišta. Samo kada se za jednu jedinicu pH vrijednost poveća ili smanji to je veliki poremećaj. Ne mogu reći da je to postala pustinja, ali generalno je uništena mikroflora. Ovo je još jedan signal kako se konačno mora povesti računa o Tuzlanskom bazenu kao zagađivaču – poručio je Trako.

Dodaje kako je Spreča i prije posljednjeg izlijevanja kreča i krečnjaka iz Fabrike sode bila zagađena, ili kako on kaže “užas”.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši