BiH Vijesti

Poslanici prihvatili objedinjavanje zaključaka o boračkom zakonu

Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Elvir Karajbić u nastavku današnje sjednice pročitao je zaključke koje su predložili klubovi poslanika u vezi sa zakonom o pravima demobilisanih porodica i članova njihovih porodica.

Podsjećamo, klubovi poslanika SDP-a BiH, DF-GS i Naše stranke predložiti su zaključak kojim se traži da u roku od 30 dana predstavnici svih političkih subjekata koji participiraju u Predstavničkom domu FBiH, predstavnici resornog federalnog ministarstva, predstavnici koordinacije boraca i kampa boraca zajedno sa Odborom za boračka pitanja Predstavničkog doma FBiH usaglase Prijedlog teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Zaključkom koji predlažu klubovi poslanika SBB, SDA, HDZ BiH, PDA i A-SDA zadužuje se Vlada FBiH da u roku od 30 dana izradi Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji će biti provodiv, te isti uputi u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Karajbić potom je predložio da se dva zaključka poslaničkih klubova objedinje u jednistveni zaključak: Zadužuje se Vlada FBiH da u roku od 30 zajedno sa predstavnicima koordinacije boraca i kampa boraca, te Odborom za boračka pitanja Predstavničkog doma FBiH usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji će biti provodiv, te isti uputi u parmamentarnu proceduru.

Ovaj zaključak je usvojen, jer su ga podržala 76 poslanika, dok je jedan bio suzdržan i jedan protiv.

Poslanik SDP-a BiH Damir Mašić rekao je politički subjekti koji nisu zastupljeni u Odboru za boračka pitanja, a žele da učestvuju u izradi zakona, mogu da se priključe i delegiraju po jednog člana u tu grupu. Njegov prijedlog je prihvaćen.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!