Poslanici opozicije napustili sjednicu Narodne skupštine RS-a

Poslanici iz stranaka opozicije napustili su današnju sjednicu Narodne skupštine RS-a, nakon što nije prihvaćen njihov zahtjev da se budžet RS-a za 2018. i Program ekonomskih reformi do 2020. razmatra u redovnoj, a ne po hitnoj proceduri.
nsrs

Vladajuće stranke nisu prihvatile zahtjev opozicije i da se preostale tačke dnevog reda, među kojima su i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a za 2018. godinu, te prijedlozi zakona o izmjenama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, doprinosima, te dječijoj zaštiti, razmatraju u redovnoj proceduri.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je saopćio u obraćanju parlamnetu da parlamentarci iz SDS-a, PDP-a i NDP-a neće prisustvovati raspravi ni o jednoj od ovih tačaka, jer se, kaže, ovakvim načinom rada u javnosti stvara utisak da je parlament izvrši organ Vlade, a ne obrnuto.

Smatra da nema osnova da se ove tačke razmatraju po hitnom postupku, a posebno ne budžet. I dalje su, kaže, spremni da se vrate na normalan rad, ukoliko se poštuje Ustav i zakon.

I poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da su opozcionari "prinuđeni" na ovakav vid političke borbe, jer Vlada nastavlja po staroj praksi nepoštivanja parlamenta.

Uime SDS-a Vukota Govedarica je kazao da je neprihvatljivo ponašanje vlasti u RS-u, jer je to "bezakonje u kojem ne žele da učestvuju".

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je da žali što je opozicija tako odlučila.

Opozicija je prethovno više sati ukazivala da je Vlada ovim načinom predlaganja zakona po hitnoj proceduri prekršila Poslovnik, zakone i Ustav.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>