BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti Vijesti

Porezna uprava otkrila ogromne malverzacije “Avaz” grupacije

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH okončali su skoro tromjesečnu istragu poslovnih transakcija preduzeća iz grupacije „Avaz“ u neformalnom vlasništvu Fahrudina Radončića i ustanovili milionsku utaju poreza i doprinosa. Prema nezvaničnim informacijama, „Avaz“ je državi ostao dužan najmanje 8 miliona KM, a s pripadajućim zateznim kamatama dug se penje na oko 11 miliona KM!

Pravni zastupnici preduzeća iz grupacije „Avaz“ uputili su žalbu drugostepenom organu, a u konkretnom slučaju to je Federalno ministarstvo finansija na čijem je čelu kadar HDZ-a, Jelka Miličević. Kako smo doznali pravni zastupnici „Avaza“ su se žalili na visinu odrezane kazne i utvrđenih a neizmirenih poreskih i fondovskih obaveza „Avazovih“ preduzeća čiji zbir, s uračunatim zateznim kamatama, iznosi skoro 11 miliona KM!

Ministrica finansija Jelka Miličević, po nalogu svog stranačkog šefa, Dragana Čovića, neće žuriti s razmatranjem uložene žalbe „Avazovih“ pravnih zatupnika. Mada je riječ o jednoj od najvećih utaja poreza u ovoj godini, ministrica Miličević mudro šuti kao da se ništa ne dešava, pazeći pri tome da informacije o velikom finanskijkom skandalu nipošto ne procure u javnost. Naročito ne prije 7.oktobra.

Radončić je već prošao slično iskustvo 2000. godine, za vrijeme vlasti Alijanse za promjene predviđene Lagumdžijinim SDP-om. Nekoloko mjeseci pred izbore, Porezna uprava FederacijeBiH, na čijem je čelu tada bio Ramiz Džaferović, provjerila je poslovanje “Avaza” i ustanovila utaju poreza u iznosu od skoro milion KM. Radončić se žalio na rješenje ispektora Porezne uprave, no žalba je odbijena kao neosnovana, nakon čega je Radončić pokrenuo spor pred sudom koji je međutim izgubio.

No, tada na scenu stupa u to vrijeme vrlo moćni Lagumdžija koji izvodi jednu od najvećih poslijeratnih diverzija pravosudnog sistema države: Vlada Federacije BiH, predvođena SDP-ovim premijerom, Alijom Behmenom, po nalogu Lagumdžije, preinačila je prevosnažno rješenje suda pa je cijeli spor na koncu okončan u korist Radončića. Operacija je izvedena tako da je Radončić, u dogovoru s Lagumdžijom, platio kaznu koju mu je odrezala Porezna uprava a kasnije potvrdio i sud, a samo koji dan nakon toga, Federalna vlada, po nalogu Lagumdžije, donosi odluku da se Radončiću vrati novac iz državnog trezora!

Radončić se nada da bi ga ovog puta mogao spasiti lider HDZ-a, Dragan Čović, koji izravno kontrolira i federano i državno ministarstvo finansija. Udruženim snagama Čović i Radončić već su bezuspješno pokušali srušiti čelnika Poreze uprave, Šerifa Isovića, a kako im to nije pošlo za tukom, odlučili su da problem privremeno zataškaju i pokušaju ga riješiti nakon izbora.

(Bportal/Saff)

Podijeli na društvene mreže!