BiH Vijesti

Ponovo se oglasili iz MVP BiH: Znaju li uopće kome bi trebali odobriti vize?

Prepucavanje na relaciji Košarkaški savez BiH – Ministarstvo vanjskih poslova BiH očito će trajati još neko vrijeme, a dok ono traje, kadetska košarkaška selekcija Kosova još čeka na vize kako bi stigla na Evropsko prvenstvo B divizije koje je jučer počelo u BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje predvodi Igor Crnadak, oglasili su se novim saopćenjem, a izgleda da u ovoj državnoj instituciji nisu upućeni u neke od najosnovnijih stvari.

Tako su napisali da je riječ o “juniorskom košarkaškom prvenstvu”, a ne o Evropskom prvenstvu B divizije za kadete, što dovoljno govori o upućenosti u kompletan “slučaj”.

Saopćenje iz MVP BiH prenosimo vam u cijelosti:

– Povodom velikog interesovanja medija za novonastalu situaciju vezano za mogućnost učešća selekcije Kosova na juniorskom košarkaškom prvenstvu u Sarajevu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da odluka još nije donesena, te da su okolnosti i dalje nepromijenjene.

Podsjećamo da je iz dopisa Košarkaškog saveza BiH vidljivo da iza organizacije takmičenja, u kojem bi učestvovala selekcija Kosova, ne stoje svi članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, odnosno da ne postoji potpis podrške potpredsjednika Upravnog odbora iz Republike Srpske.
Takođe, Kabinet ministra je u neposrednom telefonskom kontaktu obaviješten da kod predstavnika Republike Srpske u rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH i kod Košarkaškog saveza Republike Srpske postoji izričito protivljenje učešću selekcije Kosova na ovom takmičenju – navodi se u saopćenju iz MVP BiH.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne želi da nosi odgovornost zbog činjenice da u rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH ne postoje usaglašen stav vezano za pomenuto takmičenje.
Na kraju još jednom podsjećamo da je selekcija Kosova učestvovala na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu, održanom ove godine u Bijeljini, kom prilikom je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u predviđenim rokovima izdalo vize svim učesnicima takmičenja, jer je o načinu učešća selekcije Kosova postojala potpuna saglasnost u rukovodstvu Odbojkaškog saveza BiH – piše u saopćenju koje je na našu adresu stiglo iz MVP BIH.

Podsjećanja radi, kadetska reprezentacija Kosova nije doputovala na Evropsko prvenstvo B divizije koje je jučer počelo u Sarajevo, a glavni razlog njihovog nedolaska je činjenica da MVP BiH reprezentaciji Kosova izdalo potrebne vize.

Kosovo je u prvom kolu EP-a trebalo igrati protiv selekcije Bosne i Hercegovine, a ova utakmica za sada je odgođena za 12. august, no čini se da je situacija bezizlazna, te da Kosovari uopće neće dobiti vize za ulazak u našu zemlju, zbog čega će KSBiH sigurno snositi posljedice kod FIBA-e.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!