Regija i Svijet Svijet

Poništena presuda slovenskom svećeniku osuđenom za spolni napad na djevojčicu

U vrijeme kad se u Vatikanu pod vodstvo pape Franje odvija skup posvećen borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika, dio javnosti u Sloveniji s iznenađenjem je dočekao odluku vrhovnog suda koji je poništio osuđujuću presudu slovenskom svećeniku osuđenom za seksualno zlostavljanje te odredio da se suđenje ponovi.

Okružni sud u Ljubljani lani je najprije u cijelosti oslobodio optužaba nekadašnjeg župnika u mjestu Preska blizu Ljubljane da je 2004. i 2005. spolno zlorabio tada maloljetnu djevojčicu kojoj je u to vrijeme bio vjeroučitelj, dok ga je nakon toga viši sud na žalbu tužiteljstva osudio na četiri godine zatvora.

Riječ je o jednom od više sličnih slučajeva slovenskih svećenika koji su zadnjih desetak optuženi za navodno zlostavljanje djece, odnosno pedofiliju, u kojima su žrtve o svojim iskustvima progovorile godinama nakon što su se navodni zločini dogodili.

U slučaju župnika Klopčiča, afera je izbila tek 2012. nakon što je djevojka koja ga je optužila liječena na psihijatrijskoj klinici, te prilikom terapije ispričala da se prilikom pokušaja momka da joj se intimno približi prisjetila događaja kada je bila seksualno zlostavljana u vrijeme dok je pohađala vjeronauk te da joj se u toj traumatičnoj situaciji pojavilo i sjećanje na spomenutog župnika.

Okružni sud koji je Klopčiča oslobodio nije joj povjerovao. U obrazloženju presude naveo je da je opisala događaj “iz svojih snova” i da je njeno svjedočenje bilo puno “rupa”, no na žalbu tužiteljstva Klopčič je bio osuđen na zatvor, nakon čega je izgubio i pravo na pastoralnu službu.

Sada je vrhovni sud poništio tu presudu iz proceduralnih razloga i odredio novo suđenje. U obrazloženju odluke suci su naveli da je viši sud koji je Klopčiča osudio na četverogodišnju kaznu zatvora to učinio a da nije održao raspravu, te da je tako kršio načelo neposrednosti i kontradiktornosti.

Bivši svećenik i dalje niječe da je spolno napao djevojčicu, a njegov je odvjetnik izjavio kako je uvjeren da će u ponovljenom suđenju biti oslobođen i da će se dokazati da nije kriv.

 

(Bportal / Vijesti.ba / FENA)

Podijeli na društvene mreže!