Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Pompeo pozvao Vučića na obnovu pregovora sa Kosovom i međusobno priznanje

O susretu američkog državnog sekretara Mikea Pompea i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u New Yorku oglasio se i State Department saopštenjem za javnost.

U saopštenju, koje potpisuje glasnogovornik Morgan Ortagus, navodi se da je državni sekretar Pompeo pohvalio snažnu vezu između SAD-a i Srbije.

Kako je istaknuto, Pompeo i Vučić su razgovarali o zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona zapadnog Balkana, te o kontinuiranoj američkoj podršci evropskim integracijama Srbije.

“Sekretar Pompeo ohrabrio je Srbiju da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, te da obnovi pregovore sa Kosovom o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa usresređenom na međusobno priznanje”, navodi se u saopštenju.

Pompo je ponovio da obje strane treba da izbjegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije, te da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da bi se postigao dogovor i iskoristili potencijali obe zemlje.

Podsjećamo, Vučić je nakon sastanka sa Pompeom rekao da su odnosi Beograda i Prištine bili glavna tema razgovora, s forusom na takse koje je uvelo Kosovo.

“Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cijenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju”, rekao je Vučić.

On je kazao kako je američki državni sekretar želio da čuje šta je to što Srbija misli, prije svega po pitanju rješavanja kosovskog problema.

“Rekao sam, čini mi se na najkraći način, koja je to pozicija Srbije”, naveo je, između ostalog, Vučić.

(Bportal.ba/Vjesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!