Regija i Svijet Svijet

Pompeo: Madurovi dani su odbrojani

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo siguran je da su odbrojani dani predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pompeo je za američki CNN govorio o posljednjim dešavanjima u Venecueli.

Uvjeren je kako narod u Venecueli treba demokratiju i poručio kako će nastaviti ulagati napore da stanovnici dobiju potrebnu humanitarnu pomoć. Poručio je kako je demokratija jedini cilj SAD-a u Venecueli.

“SAD će nastaviti pružati podršku privremenom predsjedniku Juanu Guaidu”, rekao je Pompeo.

Pozvao je vojsku Venecuele da se vrate svojoj misiji i štite svoje građane.

“Siguran sam da su Madurovi dani odbrojani”, rekao je Pompeo.

On je i u programu za Fox News Madura nazvao bolesnim tiraninom i poručio kako neće moći spriječiti ulazak kamiona s humanitarnom pomoći Venecueli te pozvao vojsku te zemlje da preuzme odgovornost.

Predsjednik Nacionalnog parlamenta Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom u Venecueli, a podršku su mu pružile SAD, Australija, Kanada, Kolumbija, Peru, Ekvador, Paragvaj, Brazil, Čile, Panama, Argentina, Kostarika i Gvatemala. Meksiko, Turska, Rusija, Iran, Kuba, Kina i Bolivija i dalje pružaju podršku predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru. Maduro je prekinuo diplomatske i političke odnose s SAD-om, ali je najavio nastavak trgovinskih.

Američki predsjednik Donald Trump kao jednu od opcija naveo je i slanje vojske u Venecuelu.

Podijeli na društvene mreže!