BiH Vijesti

Poljoprivrednici poručili: Ultimatum HDZ-a BiH o isplati poticaja je neprihvatljiv

600_15230897571502958766Nedzad-Bico
Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

– Nažalost, jedan dio poljoprivrednika i njihovih političkih predstavnika traži privilegiranu poziciju. Traži se da se poticaj na uzgoj svinja vrati na prošlogodišnji nivo, te da se poveća poticaje na pšenicu i uljarice. Da ovi zahtjevi budu ispunjeni, uzgoj svinja, pšenice i uljarica imali bi povlašteni položaj u odnosu na, na primjer, proizvodnju mlijeka kojom se bavi velika većina federalnih poljoprivednika. Još gore, pojedini hrvatski poljoprivrednici i hrvatske stranke, dakle glavni zagovarači ovakve raspodjele novca, stavljaju pred nadležnim institucijama ultimatum: ili njihov Program isplate poticaja ili nikakav Program. Imaju pri tom način da u nedogled odgađaju njegovo usvajanje kroz blokadu rada Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji treba da sazove njegov predsjednik, inače delegat HDZ-a BiH – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da “činjenica je da ne možemo biti zadovoljni nivoom izdvajanja za poljoprivredu. Ipak, u ovom trenutku nemamo više utjecaja na budžet i moramo pravedno rasporediti ono što imamo na raspolaganju”.

– Stoga, pozivamo Odbor za poljoprivredu Doma naroda da se što prije očituje o ovogodišnjem Programu, a Vladu Federacije da ga što prije usvoji i da se pri tom ne obazire na nikakve ucjene. Završena je javna rasprava, udruženja poljoprivrednika su dale podršku Programu, na pragu smo sjetve, tako da više nemamo vremena za čekanje – stoji u saopćenju.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši