BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Političari iz Republike Srpske danas kod Aleksandra Vučića

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će danas u Beogradu biti održan sastanak predsjednika političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi N1.

Dolazak je potvrdio predsjednik SDS-a Mirko Šarović, a Vučić za stolom očekuje i lidere ostalih stranaka. Sastanku će prisustvovati i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Sastanak je zakazan za 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije. Kako je ranije najavljeno, najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska i lideri stranaka iz RS, upoznat će Vučića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i problemima nastalim nakon što je SDA usvojila programsku deklaraciju koja je izazvala oštre reakcije u BiH, ali i zemljama regije.

“U subotu u 12 časova svi predsjednici parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske održat će sastanak sa Vučićem i njegovim saradnicima kako bi ga upoznali sa ovom situacijom. Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o svom radu i da ocjeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ustavom Bosne i Hercegovine i da reaguje na ono što smo mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje”, kazao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će u Beogradu razgovarati sa predstavnicima svih značajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj u želji da se sačuva mir u regionu. “Razgovarat ćemo o tome jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod da se izborimo za mir, da ne ugrozimo ni napredak Srbije jer mi brže napredujemo nego drugi”, rekao je Vučić.

On je za Televiziju “Pink” rekao da Srbiji ne treba zaustavljanje tog napretka “ni na koji način i ni po koju cijenu”.

“Nama treba mir. Zato naša situacija nije nimalo laka, jer sad kada odem bilo gdje u svijet, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, pitaju nas i za situaciju u BiH, a ja im kažem – `Mi se ne miješamo u njihove odnose`”, dodao je Vučić.

(Bportal.ba/Oslobođenje)

Podijeli na društvene mreže!