Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Policija pazi na sve: Nikad strožije mjere na Bleiburgu

U središtu Bleiburga najavljen je i protest protiv održavanja komemoracije. Program komemoracije počeo je u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio uz prijenos na HRT-u.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić. Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića, nakon čega će biti položeni vijenci.

Ove godine na blajburškom se polju očekuje više policije nego prijašnjih godina, a austrijske vlasti najavile su da će hodočasnike čuvati i “kobre”, a na terenu će biti i predstavnici tužilaštva.

Počasni blajburški vod koji je organizator komemoracije, u saradnji s crkvenim i državnim vlastima Austrije, dogovorio je posebne mjere za održavanje ovogodišnjeg skupa: zabranjeno je isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske sila Osovine ili njezinih saveznika tokom Drugog svjetskog rata.

Zabranjene su sve zastave i obilježja osim crkvenih, nacionalnih i državnih. Također, zabranjeno je narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom, a neće biti dopušteno ni konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića tokom komemoracije, ali niti hrane. Austrijsko redarstvo cijelu će komemoraciju snimati video kamerama te će, ako nakon njezinog pregledavanja utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući postupak.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši