BiH Vijesti

Pogledajte kakvo nam vrijeme Accuweather prognozira za ljeto

Poznati meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za nadolazeće ljeto za cijelu Evropu. Kako najavljuju, većem dijelu Evrope prijete opasni toplinski valovi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje i pkalene vrućine.

 alt

“Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno se vrijeme očekuje diljem kontinenta”, piše AccuWeather u svojoj prognozi.

Dok će veći dio Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplinskih valova, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje.

“Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će ograničena”, piše AccuWeather.

Opasne oluje prijetit će području od Grčke do Srbije, Rumunij i Bugarske, ali i dijelovima Jadrana.

“Ove će oluje donijeti velik broj munja, bujične poplave i orkanske vjetrove te grad”, upozoravaju meteorolozi. “Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada”, dodaju.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslijepodnevnih i večernjih sati. “Najveću opasnost donijet će orkanski vjetrovi, grad i bujične poplave”, zaključuje se u prognozi za Balkan.

Ljeto će u Evropi svakako obilježiti dugotrajni toplinski valovi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Toplina će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo sedam dana.

Čak i kada najintenzivniji toplinski valovi popuste, uslijedit će samo kratko razdoblje prosječnih temperatura prije nego što se ponovno popnu na opasne razine.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od sjeverne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

“Temperature će u dijelovima južne i istočne Francuske od jula do početka avgusta ići preko 40 Celzijevih stepeni”, izjavio je meteorolog Tiluer Roys.

(Bportal / Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!