Podrška reisa Kavazovića spomeniku “Ljiljan”: San o samostalnosti BiH njeni borci su pretvorili u javu

Na uzvišenju Bandera kod Gradačca u nedjelju, 20. augusta, službeno će biti otkriven spomenik svim braniteljima BiH.
IMG_7296

Podršku izgradnji spomenika braniteljima naše zemlje dala je i Islamska vjerska zajednica i sam reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović koji je pokrenuo inicijativu da se taj spomenik proglasi dovištem Domovini, piše portal Ins.

- To je zemlja Husein-kapetana Gradaščevića i naša zemlja. On je probudio u nama san o Domovini. Ideju o spomeniku dali su borci Gradačca. Dova za domovinu i sjećanje na san Gradašćevića o njenoj samostalnosti borci ove zemlje pretvorili su u javu. Čuvat ćemo je kad god dušman krene na njene zidine - kazao je reis Kavazović.

Komentarišući inicijativu reisu-l-ulema Kazaović je, također, izjavio:

- U protekloj agresiji na našu domovinu Bošnjaci su bili njena najveća žrtva, ali je njihova borba za opstanak i slobodu u nezavisnoj BiH kao državi svih njenih građana i naroda u nasljeđe budućim generacijama ostavila dokaz hrabrosti i odlučnosti koji treba biti zalog njene opstojnosti. Od suštinske važnosti je da se u našem narodu ne razvije "mentalitet žrtve" koji stvara osjećaj nemoći i beznađa - kazao je Kavazović.

Nadalje, reis Kavazović ističe da uz obilježavanje svih stratišta našeg naroda moramo obilježavati i "velike pobjede koje smo izvojevali i pojedinačna junaštva sinova Bosne".

Spomenički kompleks zauzima površinu od 2 dunuma, a njime dominira spomenik- stilizirani ljiljan visine 16 metara s pet latica.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca "Patriotska liga" Gradačac, a finansijski su izgradnju podržale vlade FBiH i TK te privredni subjekti i pojedinci.

Otvaranju spomenika prethodit će niz vjerskih aktivnosti a najavljen je dolazak reisu-l-uleme Husein ef.Kavazovića, člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, federalnog i kantonalnog premijera Fadila Novalića i Bege Gutića, te drugih zvaničnika sa svih nivoa vlasti.

(Bportal/ Ins.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>