BiH Vijesti

Podrška iz Mostara: Naši generali ne bježe, Dudaković je branio državu časno i pošteno

Skup je organizirala Koordinacija boračkih udruženja Mostara, a odluka o organizovanju skupa podrške donijeta je jučer u saradnji sa koordinacijom boraca FBiH.

– Mi smo tu da pozdravimo odluku suda BiH da se brane sa slobode i smatramo da dok god ne budu presuđeni za nas su oni nevini i naši heroji – kazao je predstavnika koordinacije boračkih udruženja Mostara Arif Fazlić.

Tvrdi kako je vijest o hapšenju generala bila šok za sve pripadnike Armije RBiH.

– General Dudaković, kao i ostali pripadnici Armije RBiH su uvijek bili dostupni Sudu i Tužilaštvu BiH. Činjenica je da nema niko od naših generala u bjekstvu, što se ne može reći za generale srpske vojske i HVO-a. Mi smo tu, mi nemamo drugo državljanstvo, niti druge države. Mi smo spremni da se branimo, da dokažemo da nismo bili agresorska vojska, pravili masovne zločine i da nismo sistematski radili – kazao je Fazlić.

Dodao je i da ne opravdavaju ni jedan ratni zločin, te da je bilo pojedinačnih zločina na svim stranama.

Podsjetio je i na prvu masovnu grobnicu tokom agresije na BIH koja je još na mrtvoj tački. Na lokalitetima Sutina i Uborak, sjeverno od Mostara pripadnici srpskih lokalnih paravojnih snaga počinili su masovni zločin nad 114 civila Bošnjaka i Hrvata. Fazlić je pozvao Sud i Tužilaštvo da rade svoj posao po ovom pitanju.

Esad Kosić, predsjednik Skupštine Udruženja Zlatnih ljiljana HNK je sa ovog mjesta poslao poruku podrške Dudakoviću i želju za istinom. Naglašava kako je Dudaković, kao i ostali pripadnici Armije RBiH branio državu, časno i pravedno.

– Odavno postoje težnje izjednačavanja agresora i žrtve, a to je suludo. Ovdje nije bilo građanskog rata, ovdje je agresor napadao. Agresorskim vojskama je presuđeno u Haagu, zna se šta se dogodilo u Srebrenici, a imamo i ostala stratišta poput istočne Hercegovine u kojoj je ubijen ogroman broj civila. To niko ne spominje i niko nije odgovarao. Za oslobodilačke poduhvate traže da se odgovara, iako je borba vođena protiv vojnih sile koje su ovu zemlju okupirale, a ne civila – kazao je Kosić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši