BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

Počinju HDZ-ove postizborne igre bez granica: Čović se u Zagrebu sastao sa Grabar Kitarović i Plenkovićem

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić.

Ovaj susret je otkrio kako će hrvatska politika nastupati u ovom postizbornom periodu. Očito je da će Hrvatska i HDZ BiH sada vštiti pritisak da se prvo krene u izmjene izbornog zakona po volji Dragana Čovića.

Saopćenje nakon sastanka prenosimo u cjelosti:

“Tema razgovora bili su odnosi između dvije zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njenog evro-atlantskog puta. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić i predsjednik Sabora RH Goran Jandroković su čestitali na povijesnom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem.

Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor.

Svi su sagovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a prema odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Republika Hrvatska će nastaviti pružati bezrezervnu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim principima”, navedeno je.

(Bportal/Saff)

Podijeli na društvene mreže!