Crna Hronika

Počinje dokazni postupak odbrane: Sanjin Sefić će svjedočiti u svoju korist

Odluka je ovo sudskog Vijeća, kojim predsjedava Igor Todorović, koje je na današnjem suđenju prihvatilo sve dokaze koje je na prošlom pretresu sudu predočila odbrana optuženog.

Osim svjedočenja Sefića, sud je odlučio da će svoj iskaz dati i policijski komandir Hasan Dupovac, taksista Senad Zulčić, a novo vještačenje u ovom slučaju će iznijeti i vještak iz Beograda, Milan Vujović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas se na suđenju, prije odluke Vijeća, usprotivilo dokaznim prijedlozima odbrane.

Odbrana je između ostalog predložila da se Sefić sasluša u svojstvu svjedoka, čemu se usprotivilo Tužilaštvo jer on kao optuženi ne može položiti zakletvu. To je Vijeće i uvažilo, tako da će optuženi samo dati iskaz u svoju korist.

Protivilo se Tužilaštvo i novom vještačenju po vještaku koji, kako su istaklli, živi u Beogradu, ali je sud ocijenio da je to irelevantno.

Pored toga, Sud je naložio da se preciziraju materijalni dokazi koje odbrana treba da uloži u sudski spis.

Na sljedećem ročištu koje će se održati 23. maja, biće saslušani Sefić, Dupovac i Zulčić, dok su branioci ostalih optuženih najavili da će odlučiti koje će svjedoke saslušati u zavisnosti od toga šta će reći Sanjin Sefić.

Osim Sefića, koji se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, zbog pomaganja počiniocu nakon nesreće na optuženičkoj klupi sa njim se nalaze i njegova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović.

Amir Agić, otac nastradale Selme Agić, nakon ročišta ukazao je na to da se ovaj predmet nepotrebno dugo razvlači, pojasnivši da to jedino ide na ruku advokatima koji zarade svoju dnevnicu od 800 KM, bilo da se ročište održi ili ne. Dodao je da teret plaćanja odgođenih ročišta ide na teret poreznih obveznika pošto se plaća iz budžeta.

– Na prošlo ročište nije došao Alić Dino, te je odgođeno, ali Sud nikog nije kaznio, a trebao je. Niko ga čak nije ni pitao što nije došao, a ja sam od svoje plate izdvojio da dođem i pratim to suđenje. Sad je Sefićev otac napao novinara, ali novinari moraju da pišu. Od ovog slučaja ne očekujem ništa. Želim samo da se ova agonija i ponižavanje završe. Da se završi ovo dovođenje vještaka iz Beograda, kojeg i ja moram platiti. Zar nema dovoljno vještaka kod nas, pa da treba doći neko iz Beograda da ga oni mogu naštimati. Imam informaciju da će taksista, koji će svjedočiti, da je on prouzrokovao nesreću – kazao je Agić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši