Crna Hronika Crna Hronika

Početak suđenja: Optuženi za nesreću u kojoj su poginule tri djevojke Almir Ejubović u utorak pred sudom

Almir Ejubović, koji je 29. juna, upravljajući BMW-om izazvao nesreću na autoputu A-1, u kojoj su poginule tri djevojke, u utorak, 28. augusta, će se pojaviti pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Ejubović će se izjasniti o krivnji po optužnici koju je Tužlaštvo KS podiglo početkom ovog mjeseca.

Dvadesetogodišnji Ejubović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom za više osoba.

Prema navodima iz optužnice, Almir Ejubović se tereti da je upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5 bez važeće vozačke dozvole, sa postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega na što je pristao, pa je tako ugrozio javni promet, dovodeći u opasnost život ljudi, na način da se kretao brzinom od oko 166 km/h na mjestu gdje je saobraćajnim znakom propisana brzina 120 km/h, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

U optužnici se navode i detaljne povrede od kojih su 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica preminule, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.

Također, zatraženo je od Suda da se izrekne mjera sigurnosti zabrane upravljanja prijevoznim vozilima u trajanju od pet godina zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Optužnica je potvrđena 9. augusta. Ročište za izjašnjenje o krivnji održat će se u utorak s početkom u 10 sati.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!