Zabava Zanimljivosti

Počeo 185. Oktoberfest, visoke cijene na udaru kritika

Ljubitelji piva, dobre zabave, njemačke kulture i lijepih žena danas su jedva čekali podne kada je u Münchenu počeo 185. Oktoberfest, najveće narodno slavlje na kojem se očekuje šest miliona posjetitelja.

Oni će se u tom bavarskom gradu moći zabavljati sve do 7. oktobra, a pretpostavlja se da bi se moglo popiti 7,7 miliona litara piva.

Neki posjetitelji žalili su se na visoku cijenu piva jer jednolitarske krigle piva stoje više od 11 eura, no organizatori kažu da su se povećali troškovi za sigurnost. Cijelo je područje na kojem se održava Oktoberfest ograđeno, a posjetitelji ne smiju unositi veće torbe. Osim toga, manifestaciju čuva 600 policajaca i nekoliko stotina zaštitara. Dogradonačelnik Münchena Josef Schmid (CSU) kritizirao je visoke cijene na manifestaciji.

– Porodice si više ne mogu priuštiti neke sadržaje – rekao je Schmid za dnevnik TZ.

Unatoč visokim cijenama, na Oktoberfestu se svake godine uz oko 7,7 miliona litara piva konzumiraju i 122 vola na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 svinjskih koljenica.

Šest najvećih münchenskih pivovara u 16 velikih šatora sa 120.000 sjedaćih mjesta i ove godine toči pivo posebno pripremljeno za Oktoberfest, s višim postotkom alkohola (6 posto).

Prvi Oktoberfest održan je 1810. godine kao svadbeno slavlje tadašnjeg prijestolonasljednika Ludwiga, kasnijeg kralja Ludwiga I. Oktoberfest je zadržao svoj zabavni karakter, ali danas se posjetitelji zabavljaju mnogim tehnički zahtjevnim atrakcijama, a ne kao što je to isprva bio slučaj, konjičkim utrkama, javlja Večernji.hr.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!