Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Po zvjerstvima Jasenovac bio brutalniji od Aušvica

5a6c3c90-553c-4e08-853d-4bfc0a0a0a7e-jasenovac-nova-700x402

On je podsjetio da postoji mnogo svjedočenja preživjelih i drugih pouzdanih izvora, koji dokazuju da Jasenovac nije bio radni logor, već mjesto za mučenje i brutalno ubijanje stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih ljudi.

“Bilo je to logor za istrebljenje i to je prava definicija tog mjesta”, rekao je Grajf za “Glas Srpske”.

Grajf je ukazao na važnost borbe protiv revizionizma, jer revidiranje, odnosno ponovno pisanje historije znači iskrivljenje onog što se zaista desilo, a to je zločin i nepravda, naročito za žrtve zločina koji je počinjen tokom Drugog svjetskog rata.

“Pokušaji da se umanji obim zločina ili da se oni minimalizuju mogu na kraju dovesti do situacije u kojoj se zločini potpuno negiraju”, upozorio je Grajf, koji je na čelu međunarodne ekspertske grupe historičara GH7-stop čiji je osnovni cilj da se bori protiv svakog pokušaja iskrivljavanja historije.

On je podsjetio da su današnje generacije suočene sa pojavom izrazitog neoustaštva i da imaju dužnost i moralnu obavezu da brane dostojanstvo zajedničkih žrtava i da se zajednički bore svim resursima da se genocid i Holokaust na ovim prostorima Balkana nikada ne ponovi.

Grajf je poručio da se Hrvatima koji su podržali ustaše i kreiranje tako okrutnog režima, kao što je nadbiskup Alojzije Stepinac, ne smije odavati poštovanje, jer je podržavao zločinački režim.

“Stepinac nikada ne može biti svetac. Ideja o njegovoj kanonizaciji sama po sebi je zločin, a ljudi koji bi da ga kanonizuju su zločinci”, istakao je Grajf.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši