Plenković: Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije sudio državama, nego pojedincima, i da stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine.

- Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije - kazao je Plenković u Bruxellesu zamoljen da komentira najave udruženja koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima tzv. Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi", koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad nehrvatskim stanovništvom na području tzv. Herceg Bosne tokom rata u BiH.

Suprotno tom stavu, ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, komentirajući najavu tužbe logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske, rekao je kako se već sastao sa predstavnicima logoraša iz BiH i načelno dogovorio kako će ih zastupati u sporu protiv Hrvatske ali da još nije potpisan nikakav sporazum. On smatra da se može pripisati odgovornost hrvatskoj državi za ono što se događalo u logorima, ali da će se trebati napraviti dubinsko istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica. Odnosno, da će se morati pročitati cijela presuda Prliću i ostalima, koja je obimna.

U ranijoj izjavi za Faktor Jasmin Mešković, predsjednik Saveza udruženja logoraša BiH, komentirajući poziv Dragana Čovića da svi bh. logoraši tuže Bosnu i Hercegovinu, jasno je poručio logoraši neće uništavati svoju zemlju, a ako i dođe do tužbi, da će znati koga treba tužiti.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>