Izdvojeno Izdvojeno Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Pismo EK upućeno Hrvatskoj: “Prije izgradnje Pelješkog mosta riješite spor s BiH”

Lovrinović je na presici iskazao zabrinutost za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta, jer ima informaciju “iz samog vrha Vlade” da Evropska komisija pisanim putem traži od Hrvatske da prvo utvrdi granicu na moru s Bosnom i Hercegovinom.

“Direktno pitamo premijera, javno i nedvosmisleno, da odgovori je li dokumentom EK tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru, kao i – ako je to točno – hoće li partneri iz Europske unije poštovati hrvatsku suverenost, jer Hrvatska most gradi na svom teritoriju”, poručio je Lovrinović.

Upitao je i hoće li ova Vlada reagirati ako gradnja mosta bude zamrznuta te kako će se postaviti u ovom slučaju.

“Pitamo se i ima li ovo veze s kineskim izvođačem, jer se most gradi EU sredstvima”, naveo je Lovrinović te upitao: “Šta je diplomacija radila svih ovih godina?”

Zanima ga ima li i posjeta Bosni i Hercegovini predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović ikakve veze s ovim pismom Evropske komisije.

”Ako ona zna za to pismo, neka iz BiH odgovori je li ovo točno što smo doznali. A ako ne zna ništa o tome, onda dobijamo još jednu potvrdu da se u Hrvatskoj vode najmanje dvije vanjske politike”, smatra Lovrinović.

Da zastupnik Lovrinović nije pucao iz prazne puške, potvrđuje i pismo Evropske komisije do čije kopije je došla Slobodna Bosna.

U posljednjoj rečenici pisma, pisanog na engleskom jeziku, eksplicitno se sugeriše Vladi Hrvatske da poduzme sve potrebne radnje kako bi prije izgradnje mosta riješila spor sa susjednom BiH.

Prevod posljednje rečenice u pismu doslovno glasi:

„Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa sa BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora sa trećim stranama“.

x9qRs48

sXsPFcJ

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši