BiH Vijesti

Pettigrew: Priznanje RS u Dejtonu bila je nagrada za uspješan genocid

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ove nedjelje postavila je pitanje ‘Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?’

Uvodničar profesor na Državnom sveučilištu Southern Connecticut David Pettigrew kazao je za novinare da mu je, kao profesoru koji istražuje holokaust i genocid, cilj samo govoriti istinu.

Podsjetio je na situaciju kad je upoznao jednu od majki žrtava genocida koja je izgubila dva sina i muža u genocidu i njenih riječi ‘hvala profesore, hvala što govorite istinu. Samo naprijed u borbi…’.

– Postoje izazovi, ali za budućnost, i za mlade, ne smijemo izgubiti nadu. Moramo se držati nade da će se govoriti o istini o genocidu i djelovati na temelju te istine, te na taj način doći do pravde i budućnosti za demokratsku i multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu – poručio je.

Šta bi onda bila karta za put ka mogućnosti budućnosti za Bosnu, zapitao se profesor i nastavio ‘Prvo, vodstvo Republike Srpske moralo bi se udaljiti od svojih osnivača’.

– Priznanje Republike Srpske u Daytonu bila je dosad nagrada za uspješan genocid, a jedini odgovarajući odgovor bio bi ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu. Izbjeglice moraju biti dobrodošle da se vrate i žive u zajednicama iz kojih su prisilno protjerane. Zaposlenost bi trebala biti dostupna, bez diskriminacije. Ured visokog predstavnika treba podupirati postavku spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju – istaknuo je za novinare prije redovne sesije Kruga 99.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, a i ta asocijacija, uvjereni su da je ‘upravo neprihvaćanje odgovornosti za izrečene presude, prije svega odgovornosti za otklanjanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, najveća prepreka da bi Bosna i Hercegovina prodisala.’

– Nije riječ samo o genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu te političkim strukturama moći u BiH i susjedstvu koji nastavljaju ono zbog čega se i desio genocid. Riječ je o tome što se ne provode ni druge odluke internacionalnih sudova kao što je sud u Strazburu. To se ne želi, neće i onemogućava, sasvim jasno i precizno kaže – kazao je.

Dodaje da ‘narod BiH ne može bez međunarodnih organizacija i institucija, ne može bez internacionalne zajednice’.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!