Izdvojeno Izdvojeno Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Perjanice srbijanskog dnevnog novinarstva uglavnom – lažu!

Naslovnice Informera u prethodnoj godini ispunili su pristrasni, jednostrani ili sasvim neistiniti i izmišljeni navodi, piše Fakenews.rs.

Iako je Informer najavljivao, činjenice pokazuju da se nisu dogodili teroristički napadi ISIS-a na Srbe na Kosovu, kao što ni džihadisti nisu napali Banjaluku. Srpska vojska, ni kosovska (nepostojeća) nisu okupirale sjever Kosova, Srbiju nisu napali ni Hrvati ni Albanci, a nije se desilo ni krvoproliće nakon predsjedničkih izbora.

Rusija Srbiji nije dala mjesecima najavljivani raketni sistem S 300, Tramp nije ukinuo sankcije Rusiji, nije ni “ugasio” NATO, Milorad Dodik nije “uklonjen po planu Zapada do 1. septembra 2017”, a Hrvati nisu oteli Apatin od Srbije.

Ratko Mladić je živ, dok je Informer predviđao njegovu smrt do kraja 2017. godine, jer ga, kako tvrde, truju u Hagu.  Nije se, međutim, desila ni još jedna vrlo bitna stvar – izostala je bilo kakva reakcija tužilaštva i policije, koji su nadležni da reaguju u slučajevima kada  širenje lažnih vijesti izaziva paniku.

“To je obaveza javnog tužioca koji je stranka u postupku, on mora da dokaže ostvarenost zakonskih obilježja konkretnog krivičnog djela. Dakle, u tom segmentu javni tužilac i policija moraju da odrade svoj posao” kaže za Fakenews.rs advokat koji se bavi medijskih pravom Miloš Stojković.

Zakoni propisuju određena pravila kada javni interes nalaže da se reaguje na neistinitu informaciju. Način takve reakcije je i krivično gonjenje (ako postoje zakonska obilježja krivičnog djela), zabrana distribucije informacije (iz Zakona o javnom informisanju i medijima), ali i druga pravna sredstva (poput tužbe u parničnom postupku za naknadu štete).

“Ako stvari posmatramo iz aspekta primjene krivičnog zakonodavstva, postojanje ili nepostojanje krivičnog djela zavisi od ostvarenosti takozvanih zakonskih obilježja krivičnog djela, što se uglavnom vezuje za posljedice do kojih dovodi plasiranje neistinitih informacija, a ocjenu o tome daje nadležni javni tužilac” objašnjava Stojković.

Najučestalije riječi u naslovima lažnih vijesti Informera su rat ili aluzije na rat (sukob, krvoproliće, napad, okupacija, udar, ofanziva), dok su najčešći akteri takvih vijesti, okaraktarisani kao neprijatelji Srbije i Republike Srpske:

Albanci

„Drama. Hašim Tači šalje ROSU na Srbe”

Hrvati

„Provokacija iz Zagreba. Ustaše otimaju Srpsku”

Osim pojedinačno, nekada su predstavljani kao da djeluju zajedno protiv Srbije, pa su se pojavljivali naslovi poput ovog:

„Gotovina sprema Šiptare na rat! Tači mu platio 500 000 evra za plan kosovske Oluje”.

Na spisku neprijatelja su i:

Bošnjaci

„Završetak etničkog čišćenja. Bakir Srbima otima 800 000 hektara”

Makedonci

„Zoran Zaev najgori Šiptar. Zabio nam nož u leđa”.

Crna Gora, u kontekstu pristupanja NATO paktu, u Informerovim vijestima bila je predmet sukoba i prijetnji Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, kao u ovom slučaju:

„PUTINOVA PORUKA TRAMPU. CRNA GORA NE MOŽE NA SILU U NATO. Ne igrajte se sa nama, Rusija će Srbiju i Srbe u Crnoj Gori braniti svim sredstvima, glasi Putinova poruka koja je proslijeđena prošle nedjelje u Vašington.”

Informer je samouvjereno najavljivao da do članstva Crne Gore neće doći, a ta zemlja službeno je postala punopravna NATO članica petog juna 2017. godine.

Glavni protivnik Srbije u Informerovim neutemeljenim navodima je NATO.

„Okružuju nas sa svih strana. NATO BI DA ZGAZI SRBIJU. Plan je da ukinu Srbiju kao slobodnu i nezavisnu državu”.

Podsjećamo da Srbija sa NATO paktom ima potpisan Sporazum o partnerstvu.

Sa druge strane, cilj lažnih vijesti u kojima je akter bila Rusija, bio je da kroz izvlačenje iz konteksta izjava Vladimira Putina i njegovih saradnika, ili kroz potpuno izmišljanje citata, pokažu da je Rusija prijatelj Srbije i Republike Srpske, zaštitnica njihovih granica i  interesa na Balkanu, uz konstatno održavanje ratne tenzije na naslovnicama:

„NATO OBAVJEŠTAJCI OTKRILI: PUTIN VOJSKOM BRANI KOSOVO. Špijuni Nato alijanse upozorili šiptarske ekstremiste da će u slučaju napada na sjever Kosova Rusija odmah u Srbiju poslati više od 1000 obavještajaca, 200 instruktora, avione sa pilotima i svu potrebnu pomoć”

„Snažna poruka ruskog lidera hrvatskoj predsednici.  Putin: Ko napadne Srbiju, ratovaće sa Rusijom”

Izazivanje panike i nepostojeća ekološka katastrofa

U primjerima izvještavanja o potencijalnim epidemijama i zdravstvenom stanju građana Srbije, jasno se vidi manipulacija informacijama i pozivanje na neutemeljena istraživanja.

“DRAMA, Više od 1,2 miliona Srba ima HPV, virus koji izaziva rak”

“U Srbiji 160 000 neplodnih muškaraca od NATO bombi”

Kada je riječ o potencijalnim ekološkim katastrofama, jedan od najgrubljih primera pokušaja izazivanja panike i širenja dezinformacija je vijest sa naslovne strane Informera objavljena 24. novembra.

“HRVATI TRUJU VODU KOJU PIJE BEOGRAD! OPASNO, SAVA PUNA ANTIBIOTIKA”

Ove navode demantovali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan  i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Ima li krivične odgovornosti?

Izazivanje panike i nereda je krivično djelo iz člana 343. Krivičnog zakonika koji sankcioniše “iznošenje i pronošenje lažnih vijesti ili tvrdnji koje dovode do izazivanja panike ili težeg narušavanja javnog reda ili mira, ili ako se time osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlaštenja”.

Pritom, ako se za iznošenje ili prenošenje koriste mediji, radi se o kvalifikovanom obliku krivičnog djela, kod koga je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

“Ipak, formulacija ove odredbe ukazuje na to da posljedica mora zaista da nastupi, odnosno ne cijeni se podobnost lažne informacije da izazove posljedicu, nego da zaista nastupi panika ili uznemirenje javnosti. U svakom slučaju na ocjeni je nadležnog javnog tužioca da li će ili neće pokrenuti postupak”, tvrdi advokat Miloš Stojković.

Moguće sankcionisanje lažnih vijesti prepoznaje i primjena Člana 317. koji predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina ukoliko neko “izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama u Srbiji.”

“Pritom, izvršiocem krivičnog djela izvršenog objavljivanjem informacije u novinama, na radiju, televiziji ili drugom javnom glasilu smatra se autor informacije, a tek ako su ispunjeni određeni uslovi može da odgovara urednik medija, a izdavač u principu samo teorijski” objašnjava Stojković.

Širenje lažnih vijesti ne dozvoljava ni Zakon o informisanju i medijima kao ni Kodeks novinara Srbije.

Da li je došlo do kršenja Kodeksa u dijelu koji se odnosi na obavezu novinara da tačno i objektivno izvještava utvrđuje Savjet za štampu – samoregulatorno tijelo izdavača, štampanih i online medija, koje postupa po žalbama na izvještavanje.

Međutim, mogućnost uticaja tog tijela na poštovanje Kodeksa i etičkih principa u izvještavanju, gotovo je nepostojeća, što pokazuje i primjer Informera. Taj tabloid opomene Savjeta za štampu ignoriše, a mehanizam koji bi natjerao Informer, ali i ostale medije da poštuju odluke tog tijela – ne postoji.

U protekloj godini bilo je ukupno 13 žalbi Savjetu za štampu na tekstove koje je pisao Informer. Sedam su podnijeli pojedinci koji su smatrali da su lično oštećeni pisanjem Informera, dok su šest tužbi podnijele organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Jedna žalba riješena je medijacijom i redakcija tog tabloida pristala je da ukloni sporni tekst. Dvije žalbe su odbačene jer, prema mišljenju Savjeta, podnosioci nisu bili lično oštećeni, dok je u jednom slučaju došlo do odustajanja od žalbe.

„Komisija je razmatrala devet žalbi i izrekla osam javnih opomena zbog kršenja Kodeksa. Žalbe su se najćešće odnosile na odredbe iz Poglavlja I (istinitost izvještavanja) – gdje su se kao prekršaji javili neistinito izvještavanje, nerazlikovanje činjenica od nagađanja i glasina i problem sa izvorima, zatim na odredbe o zabrani diskriminacije i na odredbe iz Poglavlja Novinarska pažnja”, navodi za sajt Fakenews.rs generalna sekretarka Savjeta za štampu Gordana Novaković.

Ona ističe i da, osim jednog jedinog slučaja u protekloj godini, kada je Informer pristao da ukloni tekst, saradnja sa tim tabloidom ne postoji.

“Informer je, inače, u početku kratko vrijeme prihvatao nadležnost Savjeta za štampu i tada su odgovarali na žalbe, ali je već poslije prvih odluka Komisije (za žalbe), kojima su bili nezadovoljni, odlučio da ‘izađe’ iz sistema samoregulacije, tako da mi nemamo mogućnost da ih obavežemo da objavljuju odluke Komisije. Sve što možemo je da im izreknemo javnu opomenu, što list u potpunosti ignoriše.”

Broj postupaka vođenih  protiv Informera pred Savjetom za štampu nesrazmjerno je mali u odnosu na kršenje Kodeksa, što je pokazao i monitoring Savjeta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije u dnevnim štampanim medijima od 1. marta do 30. novembra 2017. godine.

Rezultati tog monitoringa govore da je Informer prekršio Kodeks 953 puta, uz obrazloženje da su “osim kršenja prava na pretpostavku nevinosti, kršenja prava na privatnost i plasiranja nedovoljno provjerenih informacija (u čemu su griješili i drugi listovi), novinari i urednici Informera često objavljivali naslove koji ne odgovaraju suštini teksta.”

“Praktično svakodnevno kršila se i druga tačka Poglavlja 2 koja se odnosi na politički i ekonomski interes izdavača ili urednika: pojava konstatovana još 2015 – da je Informer otvoreno stao u službu Srpske napredne stranke – sada je već postala opšte mjesto’’ navodi se u monitoringu Savjeta.

Međutim, Informer je po tome tek četvrti na listi, Kodeks je najviše kršio Srpski telegraf – 1282 prekršaja, na drugom mjestu je list Alo sa 1070 prekršaja, a na trećem Kurir sa 1.016 prekršaja, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Savjeta za štampu.

Grafik-Informer

U našem istraživanju potvrđen je nastavak Informerovog trenda – diskreditacija političkih neistomišljenika aktuelnog vladajućeg režima, što se pominje i u monitoringu Savjeta za štampu.

Diskreditacija oponenata Srpske napredne stranke bila je naročito prisutna tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore koji su održani 2. aprila prošle godine.

Za prva tri mjeseca 2017. godine bilo je ukupno 56 takvih vijesti, najviše u martu – 26.

Vijesti objavljivane nakon aprilskih izbora najavljivale su sukobe na ulicama, uz navodnu saradnju opozicionih lidera i “zapadnih agentura”.

“Soroš hoće rat u Srbiji. Putinove bezbjednosne službe dostavile su našim vlastima dokaze da je američki milijarder svojim plaćenicima naložio da po svaku cijenu izazovu nemire”

“Hoće da nas gurnu u totalni haos. Janković traži krv”

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić i predsjednik Pokreta Slobodnih građana Saša Janković, koji su tada bili kandidati za predsjednika, najčešći su objekti tih napada, s tim što je prikazivanje Jeremića u negativnom svjetlu kroz lažne vijesti bilo učestalije (ukupno 38 vijesti).

Tekstovi o njemu nosili su naslove:

“NATO Vuk: TREBA NAM STO RAZBIJENIH GLAVA I VLAST JE NAŠA. Vuk Jeremić poručio zapadnim ambasadorima da će svim sredstvima pa i fizičkom silom spriječiti ‘izbornu krađu’. Treba nam sto razbijenih glava u Beogradu u 2.aprila uveče i pobjeda u drugom krugu je naša”

“Jeremićevi milioni. Vuk već spiskao 2 miliona eura. Odakle, bre, tolike pare?”

Kada je reč o bivšem zaštitniku građana Saši Jankoviću, primjetna je tendencija rasta lažnih vijesti o njemu od najave njegove kandidature do zvaničnog ulaska u trku za predsjednika države (januar 2 – februar 5 – mart 11 vijesti).

Vijesti o njemu baziraju se na neutemeljenim tvrdnjama u vezi sa finansiranjem kampanje, njegovim pristalicama, kao i o aferi “pištolj” (slučaj u kojem je taj list utvrđivao odgovornost Jankovića za samoubistvo njegovog prijatelja, što se desilo 1993. godine).

“JANKOVIĆ ZATAŠKAO UBISTVO!”

“ON IMA OPASNE PLANOVE. Janković bi da otcijepi Vojvodinu”

“Janković pravi miting u Hali sportova. Odakle milioni?”

Kraj 2017. godine na naslovnicama Informera je obilježio porast broja lažnih vijesti iz domena politike, što se može tumačiti uvodom u kampanju pred lokalne izbore za Beograd koji će biti održani četvrtog marta ove godine.

Uprkos kontinuiranom prenošenju lažnih vijesti i kršenju Kodeksa Informer je prošle godine dobijao novac iz lokalnih budžeta, a preko konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja. Tako je, na primjer iz budžeta Bačkog Petrovca dobio 200 hiljada dinara, o čemu je pisao portal Istinomer, dok su Nezavisno udruženje novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije upozoravali na to da je taj list dobio i milion dinara od Novog Sada.

Novinarska i druga relevantna medijska udruženja predlagala su da se izmjenama Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja odluke Savjeta za štampu učine obavezujućim i da se medijima koji ne priznaju samoregulaciju i krše Kodeks ne dodjeljuje državni novac. Međutim, to se nije dogodilo.

Napomena: Analiza nije obuhvatila tekstove u vezi sa estradom, kao ni one u kojima se Informer bavi istragom ubistva pjevačice Jelene Marjanović, budući da taj slučaj još nije sudski okončan.

(Bportal.ba/Fakenews.rs)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši