Magazin Magazin Zdravlje

Pedijatri strahuju od epidemije krzamaka: U obdaništa se primaju nevakcinisana djeca

U Srbiji je tako zabilježen još jedan smrtni slučaj izazvan Morbilli virusom. Naime, od nastalih komplikacija, u niškoj Dječijoj klinici preminuo je dvogodišnji Jakov R. iz Niša, javio je srbijanski “Blic”. Kod dječaka, koji nije bio vakcinisan, male boginje nepovratno su oštetile pluća i srce, prenose “Novosti”.

– Nemamo još djece sa simptomima morbila, ali stanje treba shvatiti veoma ozbiljno, s obzirom na smanjenu opštu imunizaciju. Radi se o veoma zaraznoj bolesti, a to znači da je samo jedno dijete, sa simptomima morbila, prijetnja za svu nevakcinisanu djecu. Problem je što se u obdaništa primaju nevakcinisana djeca, a to može biti okidač za izazivanje epidemije – naglašava za Faktor dr. Enisa Mulalić, pedijatrica u sarajevskom Domu zdravlja Ilidža.

Mulalić je istakla da je otpor roditelja najveći upravo kada je riječ o MRP vakcini, koja se djeci daje protiv morbila, rubeole i zaušnjaka.

– Roditelji su isprepadani kako ta vakcina uzrokuje autizam, što nikako ne stoji. Sve mjerodavne svjetske zdravstvene institucije su, nakon provedenih istraživanja, dokazale da vakcina ne šteti zdravlju djece niti izaziva bilo kakve bolesti – istakla je Mulalić i dodala da i vakcinisana djeca mogu oboljeti od morbila, ali je kod takvih mališana evidentna blaga klinička slika, gotovo neprimjetna.

Prema riječima pedijatara svako dijete bi MRP vakcinu trebalo primiti od 12. do 15. mjeseca života, a revakcinu kada uđe u šestu godinu.

– Bilježimo sporadične slučajeve obolijevanja, i to su uglavnom nevakcinisana djeca. Međutim, zbog blizine Srbije, itekako trebamo biti oprezni. Strahujemo zbog pada broja vakcinisane djece i to nimalo ne valja. Nijedna vakcina ne izaziva autizam i to su netačne informacije. Svjetska zdravstvena organizacija je, kada se o tome počelo govoriti u javnosti, radila velike studije, i dokazala da MRP, ali nijedna druga vakcina, i autizam, nemaju nikakve veze – kaže prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica u sarajevskom Domu zdravlja Novi Grad.

Kome sve prijeti zaraza Morbilli virusom?

– Mogu se zaraziti sva nevakcinisana djeca, ali i dojenčad kojima još nije vrijeme za MRP vakcinu.

Koliko traje inkubacija virusa?

– Inkubacija obično traje desetak dana?

Kako možemo prepoznati krzamak?

– Vrlo lako, dijete ima povišenu temperaturu sa veoma izraženim kataralnim simptomima. To znači da su mu oči suzne, a nos curi, ima podražajni kašalj, a potom se po licu, rukama, nogama, stomaku, leđima i tjemenu, javlja crveni osip u vidu tačkica.

Neki od simptoma krzamaka vrlo su slični prehladi. Kako ih razlikovati?

– Običnu prehladu vrlo često ne prati temperatura, a i kada se javi, opće stanje djeteta je dobro kad spadne. U slučaju krzamaka to je nešto sasvim drugo. Stanje djeteta je loše i kada se temperatura obori.

Da li krzamak može ostaviti posljedice?

– Itekako. Bolest izaziva teške upale pluća, tzv. stafilokokne pneumonije. One su kod starije djece (iznad dvije godine života) rijetke, ali se mogu javiti upravo kao komplikacija morbila. To su teške upale pluća koje mogu ostavljati apscese (nakupina gnoja koja obično nastaje usljed bakterijske infekcije) i pleuritise (upala poplućnice). U krajnjem slučaju može se razviti i meningoencefalitis (upala mozga).

Kada je najbolje odvesti dijete ljekaru?

– Kad se javi temperatura, izraženi kašalj i osip po licu i tijelu.

Da li ponovo može oboljeti dijete koje je već imalo krzamak?

– Ne može. Imunitet nakon jednom preboljene bolesti je doživotan.

Šta možemo uraditi kako bismo prevenirali bolest?

– Redovna vakcinacija, i samo vakcinacija adekvatan je odgovor na ovu bolest. Nijedna vakcina ne štiti sto posto, ali ako vakcinisano dijete i dobije krzamak, klinički tok bolesti bit će daleko blaži.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši