Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Pat pozicija u Tuzlanskom kantonu: Nastavak konstituirajuće sjednice trajao minut

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona trajao je samo minut, nakon čega ju je predsjednik Senad Alić, prekinuo. Skupština TK i dalje nema rukovodstvo, jer nije izabran predstavnik Bošnjaka u njenom rukovodstvu.

– Klub Bošnjaka nije postigao dogovor oko predstavnika u rukovodstvu Skupštine TK. U petak bi ponovo trebali imati sjednicu Kluba, kada bi trebalo da bude riješen ovaj problem – rekao je Senad Alić iz PDA.

Ustav TK nalaže da tri kluba naroda izaberu svoje predstavike u rukovodstvo Skupštine, nakon čega ta tri predstavnika biraju predsjednika, a druga dva obavljaju funkcije zamjenika predsjednika.

– SDP i Naša stranka su incirali nastavak konstituirajuće sjednice s namjerom da izaberemo rukovodstvo Skupštine. Izabrani su potpredsjednici iz reda hrvatskog i srpskog naroda, sli nismo postigli dogovor u Klubu Bošnjaka. Ustav dozvoljava da možemo glasati pojedinačno i izabaremo potpredsjednike iz reda dva naroda te formiramo novo rukovodstvo i otkočimo ovaj proces – kaže Dževad Hadžić, predsjednika Kluba zastupnika SDP-a.

Intencija je bila, dodaje on, da smijenimo predstavnika PDA koji nelegalno vodi sjednice i da smijenimo Vladu koju vodi PDA kroz imenovanje mandatara.

– Poslovnik i Ustav kažu da stari predsjedni vodi Skupštinu dok se ne imenuje novo rukovodstvo. Međutim, nigdje se ne navodi da može voditi radne sjednice, nego samo konstituirajuću – navodi Hadžić i dodaje da je blokiran način da se izabere nova Vlada, mada priznaje da ne postoji većina i mandatar koji bi u ovom momentu sakupio 18 potpisa, što je većina potrebna za formiranje vlasti.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Selim Bešlagić rekao je da su pokušavali razriješiti pat poziciju, ali da to nije urađeno i odgovornost je na svih 29 bošnjačkih zastupnika.

– Naš nerad i neaktivnost je rezultat svega. Do nas je. Ne mogu ni ja biti izuzet, svi zastupnici i stranke. Do petka nadam se nekom rješenju, u protivnom ću odstupiti – kaže Bešlagić.

Senad Alić, stari predsjednik Skupštine koji i dalje vodi redovne sjednice u novom sazivu, kaže da očekuje rješenje u Klubu Bošnjaka.

– Ovo je kolektivna odgovornost, jer nema parlamentarne većine. Bez obzira ko je predsjednik, ja ili moj zamjenik Slađan Ilić, predsjedavamo Skupštinom do izbora novog rukovodstva – kaže Alić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Bego Gutić, kaže da je SDP preuzeo odgovornost za formiranje vlasti, ali je u međuvremenu izgubio legitimitet.

– Od tri velike stranke, dvije ne uđu u neku vrstu koalicije, nećemo imati vlast. Nastavak konstituirajuće sjednice prekinut je nakon minut, a SDP nije reagirao – kaže Gutić.

Nakon toga očela je redovna sjednica na kojoj su zastupnici SDA, DF-a, SBiH i SDP-a uložili incijativu za smjenu Vlade TK. O izmjenama dnevnog reda tek treba početi rasprava.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!