Regija i Svijet Svijet

Parlamentarci EU će na internetu objavljivati raspored sastanaka s lobistima

Evropski parlament u četvrtak je izglasao nova pravila prema kojima će zastupnici trebati objavljivati na internetskoj stranici svoje sastanke s registriranim lobistima.

Ključni akteri u zakonodavnom procesu – parlamentarni izvjestitelji, izvjestitelji u sjeni i čelnici parlamentarnih odbora trebat će objavljivati raspored svojih sastanaka s registriranim lobistima. Ostali zastupnici također se potiču da na internetu objave svoje sastanke s lobistima.

Evidencija o transparentnosti EU-a je baza podataka u kojoj se navode organizacije koje “pokušavaju uticati na proces donošenja zakona i provedbu politika” institucija EU-a, navodi Komisija.

Prijedlog su u početku potaknuli Zeleni i uključen je u rezoluciju usvojenu 2017. o transparentnosti, odgovornosti i integritetu u institucijama EU-a. Međutim, Parlament i Vijeće nisu bili voljni obvezati se na bilo kakva obvezujuća pravila.

“Novo pravilo Parlamenta o transparentnosti veliki je korak naprijed za evropsku demokratiju”, izjavio je Sven Giegold,  zastupnik  Zelenih u Evropskom parlamentu i izvjestitelj rezolucije za 2017. godinu. “U budućnosti će građanima biti jasno o uticaju lobiranja na zakone”.

Giegold je kazao kako Komisija i Vijeće moraju sada postići dogovor s Parlamentom o “jačem registru transparentnosti EU-a za lobiste prije evropskih izbora (u maju)”.

Do sada, kazao je, “dobrovoljni registar transparentnosti dopušta samo grubi pregled oko 12.000 lobističkih organizacija u Bruxellesu”, prenosi Politico.

 

(Bportal / Vijesti.ba / FENA)

Podijeli na društvene mreže!