BiH Vijesti Vijesti

Parlament BiH: Oboreni HDZ-ov i SDA-ov prijedlog Izbornog zakona BiH

Po hitnom zakonodavnom postupku odbijen je HDZ-ov prijedlog, a u prvom čitanju odbačen je i prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predložila SDA za kojeg su glasali samo poslanici te stranke.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini čiji su predlagači poslanici nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović nije dobio podršku jer je podržano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

U prvom čitanju nisu podržane dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH kao ni dopune Zakona o sportu koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava koji je predložilo Vijeće ministara podržan je u prvom čitanju, a u prvom čitanju podržane su i izmjene Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH te Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija za 2016. godinu kao i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu.

K znanju su primljeni revizorski izvještaji za 64 državne institucije dok će izvještaji 10 institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje biti razmatrani na narednoj sjednici Doma.

Prihvaćen je Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma te Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH oba za 2016. godinu.

Poslanici su dali podršku Izvještaju o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2015. godini kao i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji o stanju u oblasti stranih direktnih investicija u BiH dok Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) ne dostavi dodatne informacije, ali je podržana inicijativa za sazivanje sjednice o negativnom trendu odlaska ljudi iz BiH, posebno mladih.

Na kraju sjednice data je saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, a potom je otvorena nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici trebali razmatrati nekoliko zakonskih rješenja.

(Bportal.ba)

 

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši