BiH Kultura Vijesti Vijesti

Parking kod Pozorišta mladih postaje Pozorišni trg

Općina Centar je pokrenula aktivnosti na uređenju trga ispred Pozorišta mladih – budućeg Trga kulture “Jurislav Korenić”, na kome se do sada nalazio parking. Na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je početkom augusta ove godine izdalo rješenje o ukidanju javnog parking prostora i vraćanje u posjed Općini Centar, koja je vlasnik zemljišta s ciljem privođenja krajnjoj namjeni.

Nakon provođenja ove procedure, koja je podrazumijevala da Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad”, koje upravlja ovim parkingom u Kulovića ulici, ukloni naplatnu kućicu, rampe, žardinjere i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, nadležna općinska Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje će pokrenuti proceduru uređenja ovog prostora kao pozorišnog trga.

S obzirom na to da je danas, 17. augusta 2018. godine, KJKP “Rad” napustio ovu lokaciju, Općina Centar je preuzela parking i ogradila prostor kao pripremu za daljnje aktivnosti na njegovom uređenju.

Idejno rješenje novog izgleda trga, koji će biti pješačka zona bez automobila, uradio je student Akademije likovnih umjetnosti – Odsjek grafički dizajn Ahmet Prošić. Njegov rad je izabran među četiri idejna rješenja koje su ponudili studenti ovog i Arhitektonskog fakulteta. Prezentacija njihovih veoma interesantnih i inovativnih radova, koji su inspirisani teatarskom umjetnošću, održana je u Općini Centar krajem aprila ove godine.

Kako je objasnio autor Prošić, koncept i ideja njegovog rada pod nazivom Via vitae (latinski “put života”) zasnovani su na simbolici drveta, a insiprisano je asocijacijom pozorišta sa frazom “daske koje život znače”. Ispred Pozorišta mladih iscrtane su bijele trake koje prate formu godova na drvetu.

Okolni prostor će biti upotpunjen klupama koje također svojim izgledom prate putanju kretanja godova, dok bi sam prostor unutar trga pružao mnoge mogućnosti – od mjesta za igru i druženje, do mjesta za umjetničke performanse ili neke druge vidove zabave i edukacije.

(Faktor/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!