BiH Vijesti

Pandurević: Dodik stavlja na kocku opstanak RS-a

Istakla je da je stvaranje trećeg entiteta nemoguće bez promjena Ustava BiH te da bi za sobom otvorilo i pitanje prekompozicije entitetskog glasanja u Predstavničkom i Domu naroda.

– Koji je to Dodikov interes da polovinu suvereniteta u parlamentu BiH, koji sada ima RS žrtvuje za trećinu – pita Pandurević.

Ovako radikalna izmjena Dejtonskog sporazuma, smatra ona, značila bi otvaranje Pandorine kutije i stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– To znači da nas više ni garanti Dejtona ne bi mogli zaštititi, jer on više ne bi postojao. Dodik treba javnosti u RS-u da objasni zašto probleme iz Vašingtonskog spoazuma kojim je uspostavljena muslimansko-hrvatska federacija, kako se tada zvala, prebacuje u Dejtonski sporazum, stavljajući na kocku opstanak RS – ustvrdila je Pandurević.

Potpredsjednica SDS-a ističe da SDS nema ništa protiv da se u okviru Ustava Federacije, koji je dio Vašingtonskog sporazuma, izvrši reorganizacija kantona, ukoliko se to strane u Federaciji dogovore, ali da neće dozvoliti zadiranje u dejtonski Ustav BiH.

– Dodik treba da zna da nikada neće dobiti dvotrećinsku većinu iz RS-a da formira treći entitet i uništi Republiku Srpsku. Nije mi jasno zašto se on više bori za treći entitet od Hrvata u BiH i zašto je agent hrvatskih nacionalnih interesa na štetu srpskih – kazala je Pandurević.

Čudna je, kaže, ”ta Dodikova simbioza s Hrvatskom”.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši