BiH Slider Slider Vijesti

Ozbiljne pukotine u BH bloku: Sabina Ćudić kontra Komšića oko izbora mandatara!

U sinoćnjoj emisiji “Kontrast” Al Jazeere, gostovale su dvije zastupnice Parlamenta Federacije BiH – Sabina Ćudić iz Naše stranke i Alma Kratina iz Demokratske fronte, a u fokusu razgovora bila je uspostava vlasti u Federaciji i državi BiH.

Istup Sabine Ćudić iz Naše stranke otkriva kako unutar BH bloka ne postoji jedinstven stav oko izbora mandatara Vijeća ministara BiH.

Na direktno pitanje voditelja emisije oko imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH, čiji izbor članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić uvjetuju deblokadom NATO puta BiH, odnosno aktivacijom MAP-a, Sabina Ćudić iz Naše stranke dala je odgovor koji je mnoge iznenadio.

Ona, naime, misli da nema smisla trošiti energiju na pitanjima oko kojih ne postoji konsenzus te da bi svu energiju trebalo skoncentrirati na evropski put BiH oko kojeg postoji konsenzus.

Ćudićeva je izričito naglasila da je Naša stranka bezrezervno opredijeljena za NATO integracije, no smatra da se blokadom izbora mandatara ta bitka neće dobiti.

-Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji. E, sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je Evropska unija. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje – izjavila je dopredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

U nastavku pogledajte cijeli razgovor, s napomenom da dio razgovora vezan za NATO počinje od 22. minute snimke…

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!