Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Otpadne materije iz GIKIL-a ispuštene u Spreču, čeka se analiza vode

Predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH Osman Hodžić za Klix.ba je rekao da je ovaj savez danas dobio videosnimak na kojem je prikazano GIKIL-ovo ispuštanje materije koja svojim izgledom asocira na katran.

Nakon toga je, naveo je on, upućen dopis federalnom vodnom inspektoru koji je na osnovu dojave skupa s postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izašao na teren.

“Ispust u rijeku Spreču se dešava na potezu između GIKIL-a i Puračića i ovo nije prvi put. Prošli put kada je Agencija vodnog područja rijeke Save radila analizu, rezultati su pokazali prisutnost velike količine kancerogenih materija. Dakle, riječ je o opasnim materijama koje negativno mogu utjecati na biljni i životinjski svijet, kao i na ljude”, tvrdi Hodžić.

Još uvijek se sa sigurnošću ne može govoriti o sastavu tečnosti koja je danas ispuštena iz GIKIL-a u Spreču, a kako Klix.ba saznaje, nakon obavljenog uviđaja uzeti su uzorci vode koji su poslani na analizu.

Vezano za novonastali problem kontaktirali smo i GIKIL, ali do zaključenja ovog članka odgovor nismo dobili.

S druge strane, kada je riječ o curenju toksične materije iz takozvanog “Bijelog mora” Fabrike sode “Sisecam soda” u Lukavcu, Hodžić ističe da Sportsko ribolovni savez Federacije BiH još uvijek nije dobio rezultate sprovedenih analiza od Agencije za vodno područje rijeke Save, ali i nadležnih inspekcija na kantonalnom i federalnom nivou te resornih ministarstava.

“U pisanoj formi smo dobili izvještaj o zatečenom stanju, a zvanične analize o tome šta je pronađeno u talogu i vodi rijeke Spreče još uvijek nema. Dosad je samo urađena sanacija na taložnici Bijelo more i sve se završilo na tome”, dodao je on.

Inače, na područu rijeke Spreče nakon akcidenta na odlagalištu taloga “Bijelo more” došlo je do pomora ribe u Lukavcu, Gračanici i Doboju, a Hodžić koji obnaša i funkciju sekretara Sportskog ribolovnog društva Drijenča iz Gračanice kaže da još uvijek nije poznato kada će doći do poribljavanja.

“Sada je potrebno uraditi nove analize vode i tek kada se ustanovi da je ona bakteriološki ispravna onda ćemo moći govoriti o poribljavanju”, naglasio je Hodžić.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši