BiH Vijesti Vijesti

Otkriveno 450 migranata, a od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 410 osoba

Migranti_zima_Beograd (1)

Uz navedeno, 410 osoba je spriječeno da uđu u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji sa Crnom Gorom i Srbijom.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda, izvijestila je u ponedjeljak Granična policija BiH.

S obzirom na povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine, Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše prema potrebi dodatno su angažirani policijski službenici i preusmjerena specijalistička oprema iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH u jedinice granične policije Trebinje, Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša.

– Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama – izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši kako ova policijska agencija, uz druga tijela u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Također, zbog registriranja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH provodi mjeru pojačane kontrole i obveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 123, Libija 65, Afganistan 51, Pakistan 45, Palestina 39, Maroko 22, Alžir 21, Irak 17, Turska 14, Iran 12, po pet iz Tunisa i Kube, po tri iz Indije i Albanije, po dva iz Bangladeša i Egipta, jedan iz Somalije te 20 osoba s područja Kosova.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši